F.Grau i M.Cuesta: “El Mindfulness millora la creativitat, el rendiment acadèmic i regula les emocions”

dscn9429

Fabiola Grau i Míriam Cuesta són especialistes en Educació Emocional i formadores de l’Escola de Pares i Mares de FAMPA. Aquest curs dirigeixen els tallers i xarrades sobre Mindfulness i Educació Positiva i Fortaleses personals. A continuació ens expliquen la importància de l’educació emocional i de viure el present per a millorar el nostre benestar personal i dels nostres fills i filles.

 

¿Què és el Mindfulness?

El Mindfulness consisteix a prestar atenció al moment present, sense emetre judicis de valor i amb una actitud d’acceptació i curiositat. El mindfulness ens ensenya a ser capaços de respondre adequadament als fets que estan passant en el present i ser més conscients d’aquests. Des d’una perspectiva científica es defineix com una funció mental que ens permet mantenir el focus de la nostra atenció en una experiència immediata del present. Cal realitzar un buit entre el passat i el futur, implica quedar-se lliure de preocupacions i d’anticipacions, requereix atenció al que ens passa en el present.

 

Quins beneficis ens aporta?

El mindfulness té beneficis físics com la reducció de la pressió arterial, la prevenció de la depressió, la reducció de l’estrés o la reducció del dolor crònic. També té beneficis psicològics com la millora de la intel·ligència emocional i l’empatia, la millora de la concentració i la memòria, la reducció dels pensaments obsessius, l’augment de la capacitat per gestionar les emocions i la millora de les relacions personals.

 

Com ens pot ajudar a millorar el nostre benestar i el dels nostres fills i filles?

Aquesta pràctica ens ajuda a ser més conscients d’allò que està passant en eixe moment i a no deixar-nos portar pels pensaments que constantment tenim. Això farà que tinguem major capacitat de concentració en allò que de veritat és important i com a conseqüència tindrem un major control emocional i no ens deixarem portar per les emocions, en situacions familiars estressants.

 

Com es pot aplicar el mindfulness a la vida en família?

Es pot aplicar de moltes maneres, ja que és una pràctica que podem fer en qualsevol moment del dia. Cal fer una pràctica diària formal, intel·lectual o cognitiva, és a dir, reservar un moment del dia per fer una meditació. Però, la resta de pràctiques poden ser en qualsevol moment i de manera informal en l’àmbit experimental, o vivencial, fent alguna acció i prenent consciència de la mateixa mentre la fem, com per exemple, berenar, dibuixar, o, simplement, mirar els núvols.

Només un educador conscient pot educar de forma conscient, per tant el pare o la mare primer ha d’ocupar-se de si mateix per a poder ocupar-se del seu fill o filla. Si els pares i mares desenvolupem les habilitats necessàries per controlar les nostres emocions i el nostre estat d’ànim millorà la nostra qualitat de vida i educarem millor.

 

De quina manera pot influir aquesta pràctica en el desenvolupament dels nostres fills i filles?

Aquesta pràctica ajuda als xiquets i xiquetes a millorar l’atenció, la creativitat, el rendiment acadèmic, els ajuda a regular les seues emocions, a trobar l’equilibri quan se senten enfadats i a sentir-se més segurs. El mindfulness pot ser de gran ajuda per als xiquets que estan massa estressats, dispersos o angoixats. L’atenció plena és una ferramenta per a ajudar els nostres fills i filles a enfrontar-se amb tot això, desenvolupant l’empatia cap a ells mateixos i cap a la resta.

 

En què consisteixen les xarrades i tallers sobre Mindfulness i educació positiva que oferiu a l’Escola de Pares i Mares de FAMPA?

Amb la xarrada-taller de Mindfulness pretenem oferir a les mares i pares una aproximació teòrica amb continguts bàsics que acompanyem d’una part pràctica amb la realització d’un exercici d’iniciació. També es complementa la part pràctica amb un segon exercici de respiració i relaxació que repercuteix positivament en el benestar físic, emocional i psicològic de les persones que la duen a terme.

Respecte a la xarrada d’educació positiva i fortaleses personals, la idea és que els i les assistents en finalitzar la xarrada, coneguen quines són les seues fortaleses personals, i tinguen ganes de descobrir quines són les fortaleses dels seus fills i filles i estiguen motivats per a poder aplicar-les en la seua vida diària, augmentant així el seu benestar psicològic.

 

Per què recomanaríeu aquestes xarrades als pares i mares de les AMPA de la federació?

És una oportunitat per a les mares i pares de conéixer ferramentes que poden millorar la seua qualitat de vida. En les dues xarrades oferim informació i recursos que si els pares i mares posen en pràctica milloraran el seu benestar i la seua felicitat, tant en l’àmbit familiar, com a personal. Donem pautes a les famílies per a construir espais educatius per al creixement i el benestar personal i social.

 Aquells pares i mares que estiguen interessats a assistir a les xarrades de formació han de posar-se en contacte amb la seua AMPA i demanar-ho, posteriorment l’associació de pares i mares del seu centre sol·licitarà a la FAMPA les xarrades i les programaran.

 

A banda dels tallers de l’Escola de Pares i Mares, oferiu altres sessions de formació sobre mindfulness i educació emocional?

 També oferim programes d’entrenament de Mindfulness en família, tant per a famílies amb fills entre 6-12 anys com per a famílies amb fills adolescents. Els programes tenen una duració entre 10 i 12 sessions; les primeres sessions van dirigides, exclusivament, a persones adultes i en elles oferim, als pares i mares, sessions d’iniciació al mindfulness, a través de l’aprenentatge de tècniques senzilles; les següents sessions de Mindfulness en família són per a pares, mares, xiquets i xiquetes on tenen l’oportunitat de compartir un espai per portar a terme aquesta pràctica, a través d’activitats, dinàmiques de grup, pràctiques de meditació i relaxació. Les famílies poden realitzar propostes de joc que exerciten amb els seus fills i filles a fi d’aprendre a parar, a reconéixer les seues emocions i el seu cos i a connectar més plenament amb el fet d’estar junts, aquí i ara.