FAMPA Castelló exposa els dubtes de les famílies en una reunió amb el director territorial

La trobada tracta qüestions com la conciliació, la matriculació i el retorn a les aules

FAMPA Castelló ha assistit aquest dimecres a una reunió per videoconferència amb el director territorial de Cultura i Educació, Alfred Remolar. La federació ha portat a la taula qüestions referents a la matriculació telemàtica, les escoletesd’estiu i les extraescolars del pròxim curs 2020-2021, entre altres temes. Aquesta ha sigut la primera trobada de l’entitat amb el nou director territorial. Una reunió que també ha comptat amb la presència del cap d’Inspecció Educativa, Juan Corchado, i la cap de Servei i Informes, Maria Josep Palmer.

Un dels temes que suscitava dubtes entre les famílies era la possible tornada a les aules dels menors de sis anys el pròxim 25 de maig, tal com havien apuntat algunes fonts. Sobre aquest tema, el director territorial ha manifestat la seua comprensió davant la situació actual i ha aclarit que des de Conselleria es va traslladar a la ministra d’Educació, Isabel Celaá, la seua “oposició” a aquest possible retorn en la Comunitat Valenciana. Per això, Remolar creu que no es produirà la reobertura de les classes encara que cal esperar a publicació del BOE.

Preguntat per les escoletes d’estiu i altres mesures que ajuden a la conciliació familiar, el director territorial ha apuntat que estan “pendents de l’ordre que les regule” per a observar clarament com s’ha d’actuar i quin tipus d’activitats es permeten dur a terme. A més, Remolar ha assegurat que es dotarà de 9 milions d’euros en subvencions a tot el territori amb l’objectiu que Ajuntaments, AMPAS i altres entitats sense ànim de lucre puguen realitzar activitats de reforç, educació, cultura i esport.

En aquest sentit, “algunes activitats hauran d’adaptar-se a les circumstàncies actuals perquè puguen entrar en una programació” ja siga apostant per les activitats a l’aire lliure o de manera telemàtica. D’aquesta forma, s’asseguraran les mesures sanitàries per a protegir als usuaris i poder obtindre així el vistiplau de les autoritats. En aquest punt Corchado ha afegit que el model de escoletes probablement serà diferent ja que “potser no és del tot idoni tornar a tancar els xiquets en aules després del confinament”.

FAMPA Castelló i Direcció Territorial també han dialogat sobre el Pla Edificant de la Conselleria d’Educació. Remolar ha anunciat que, després de les dues setmanes de suspensió de les activitats econòmiques no essencials per part del Govern central, s’han tornat a reactivar els treballs que s’estaven duent a terme. A més, ha subratllat que les licitacions van tornar a posar-se en marxa dilluns passat.

Un altre dels punts que s’han tractat a la reunió ha sigut el de l’admissió als centres. Des de FAMPA Castelló existia la preocupació que dur a terme el procés de manera telemàtica fóra complicat i costós per a algunes famílies. Sobre aquest tema, Direcció Territorial ha manifestat que també existirà una opció presencial i que ja hi ha centres treballant en el condicionament d’espais i l’elaboració de protocols perquè aquest procés es duga a terme de la forma més segura possible. Per a les AMPAS el dia de la inscripció és una bona oportunitat per a donar-se a conéixer a les famílies de nou ingrés. En les circumstàncies actuals, no serà possible aparéixer presencialment però en la reunió han sorgit idees com la realització de vídeos, díptics o projeccions que puguen veure’s durant aquesta jornada on també es repartirà el full d’inscripció.

Sobre la tornada a les aules el pròxim 7 de setembre, Direcció Territorial ha expressat que encara hi ha molta incertesa però que actualment “és inviable dur a terme classes de 15 alumnes” i també que hi haja torns de matí i vesprada. Per aquest motiu, ha aclarit que la situació és complexa i canviant per la qual cosa és difícil prendre decisions sense saber com evolucionarà la pandèmia. No obstant això, ha remarcat que des de Conselleria s’està fent tot l’esforç necessari per a preveure i anticipar tots els escenaris possibles que puguen sorgir: “treballem des de la realitat i no des d’hipòtesi per a no fer passos en fals”, ha afirmat.

Des de Direcció Territorial, afirmen estar satisfets i orgullosos amb el treball realitzat per part dels docents i la comunitat educativa davant la difícil situació actual. A més, valoren l’esforç, les iniciatives i idees per part de tots i han remarcat el paper de les famílies com a “col·laboradors i cotutors” dels professors i professores. L’educació del confinament ha portat nous mètodes i maneres de procedir, a més, ha rescatat unes altres que no s’utilitzaven i ha posat el focus en sistemes d’avaluació diferents i més personalitzats. Noves idees i formes pedagògiques en les quals, segons han manifestat hui en la reunió, la Comunitat Valenciana ha sigut pionera i moltes d’elles han arribat per a quedar-se.