FAMPA Castelló fa balanç de les seues activitats en un curs atípic marcat per la COVID-19

Una enquesta a les famílies sobre l’educació en el confinament i un concurs de fotos han sigut dues de les propostes principals

En un any acadèmic estrany i diferent a conseqüència de la pandèmia del coronavirus, FAMPA Castelló ha tractat de dur a terme la seua activitat habitual adaptant-se a les circumstàncies i a l’actualitat. Per això, la federació ha intentat fer un esforç per donar resposta a les preocupacions de les famílies que, sobretot, han estat marcades per la incertesa i l’educació online. Així mateix, l’entitat ha posat el focus en la difusió d’iniciatives i la dinamització de les AMPA durant el confinament.

Amb la irrupció del coronavirus, l’activitat escolar es va veure obligada a passar de les aules al pla online en qüestió d’hores. Després d’un període d’adaptació, noves plataformes, canvis i preocupació, les famílies van aconseguir adaptar-se fent un gran esforç i superant moltes dificultats. FAMPA Castelló va tractar d’acompanyar a mares i pares en aquest procés i va recollir les seues propostes i opinions en una enquesta sobre l’educació online en el confinament que van respondre més de 1.500 persones. A partir, d’aquest qüestionari, la federació va redactar un informe que va enviar a Direcció Territorial i va difondre en mitjans de comunicació amb l’objectiu de visibilitzar aquesta realitat per a millorar la situació.

També va adaptar les seues xarrades de formació, una de les principals propostes de FAMPA Castelló durant el curs. Amb aquesta activitat, l’entitat pretén que el coneixement dels seus formadors arribe a totes les AMPA per a acompanyar i informar les famílies sobre temes que són del seu interés. Enguany, les ponències van ser: STOP a l’assetjament escolar: Solucions des de la família (Ferran Martínez), SOS: Primers auxilis per a mares i pares (Vicente Ayala), Normes i límits: Llars en harmonia (Suni Marmaneu) i Defensa personal per a la prevenció de la violència de gènere (Fernando Jimenez). Després de la irrupció de la crisi sanitària, aquest cicle de conferències no va poder continuar de la forma en què estava dissenyat.

No obstant això, la federació va apostar per l’adaptació. D’aquesta manera, va reorientar aquesta iniciativa formativa a la nova situació a través de vídeos de diferents temàtiques. Per a aconseguir-ho, va comptar amb la col·laboració de dos dels seus formadors, els psicòlegs Ferran Martínez i Suni Marmaneu que van realitzar enregistraments d’entre 3 i 5 minuts en les quals donaven consells per a fer front a la nova realitat. Així, FAMPA va aconseguir acabar el cicle de ponències amb un total de sis vídeos que tractaven qüestions com: consells per al confinament, taules de rutines durant la quarantena, conseqüències de la crisi sanitària en els adolescents, ciberassetjament escolar, la importància d’educar en la cura de la naturalesa i plans i alternatives per a un estiu diferent.

Una altra de les funcions de l’entitat és oferir assessorament i representació de tota mena a les seues AMPA. Una qüestió que s’ha accentuat durant la crisi sanitària davant la incertesa i la informació canviant. En aquest sentit, la federació ha tractat de donar resposta als seus 234 socis i ha intentat establir un contacte directe. A més, s’ha reunit en tres ocasions amb el Director Territorial. Dos d’aquestes trobades van ser telemàtiques i es va posar sobre la taula tot tipus de qüestions que preocupaven les famílies i que prèviament es van recollir a través de correu electrònic. Així mateix, FAMPA Castelló ha representat a les seues AMPA en la Mesa de Pares i Mares, en el Fòrum Valencià de l’Educació i fins i tot en trobades digitals amb CEAPA.

La dinamització ha sigut un altre dels desafiaments de la federació. En un moment en el qual tota l’activitat es va traslladar al món online, FAMPA es va mantindre activa en el seu web i xarxes socials. A més de compartir tota la informació que anava sorgint i donar difusió a temes d’actualitat educativa, va llançar un concurs de fotografia durant el confinament sota el títol #JoEmQuedoEnCasa amb l’objectiu de motivar a l’alumnat a capturar moments del seu dia a dia durant la quarantena.

A més, va tractar de donar difusió a les activitats online que realitzaven les AMPA en el confinament a través de reportatges en els quals també van visibilitzar la bretxa social que provocava l’educació online i la importància de les escoles rurals en la seua comunitat.

De cara al nou curs, va participar en la campanya per l’escola pública #TrieLaPública al costat de la resta de federacions de la Comunitat Valenciana i la Confederació Gonzalo Anaya.

Les activitats no acaben ací sinó que la federació continua treballant i fent costat a les seues AMPA en les subvencions, mostrant la seua preocupació per nous temes, treballant en el disseny de noves formacions i, per descomptat, defensant l’escola pública en un context sense precedents.