L’escola matinera, un servei de conciliació i educació indispensable

L’escola matinera és una activitat necessària per a les famílies de l’escola pública de la Comunitat. A més d’ajudar a la conciliació, és un espai de creixement i coneixements compartits. Des de FAMPA Castelló, reivindiquem la importància d’aquest servei amb aquesta història.

Miquel i Rocío s’acomiaden del seu pare uns metres abans de la porta de l’escola. L’any passat els hi acompanyava quasi dintre però tots tres saben que aquest és un curs diferent. Com la resta de l’alumnat del col·legi, respecten les noves mesures pràcticament a la perfecció. Al principi els va costar un poc memoritzar les noves directrius, però amb l’ajuda dels seus mestres, monitors i companys, ja ho han aconseguit.

A l’altra banda de la porta, espera María la monitora de l’escoleta que s’encarrega de preparar activitats, perquè les hores prèvies a les classes també siguen enriquidores pels alumnes. Enguany és més difícil organitzar jocs i dinàmiques. Cal molta imaginació i creativitat perquè s’han de garantir les mesures alhora que xiquets i xiquetes aprenen i socialitzen. Com Maria, moltes altres monitores i monitors ho intenten.

“L’escola matinera és molt més que un servei que permet a les famílies deixar els seus fills abans d’anar a treballar”, explica el president de FAMPA Castelló, Pep Albiol. Es tracta d’un sistema essencial per garantir la conciliació familiar i laboral en els centres públics, on molts pares i mares han de començar la seua jornada a les huit del matí o abans, però no és només això. A través de les activitats que es fan, la matinera es converteix en un lloc perfecte per xiquets i xiquetes. Un espai on aprenen, comparteixen coneixements amb companys de diferents edats, llegeixen, interaccionen i, al cap i a la fi, creixen.

Les AMPA són conscients d’aquesta important labor i per això, ajuden a gestionar aquest servei: saben que els seus fills no estaran en cap lloc millor que a l’escola. “Són temps extraordinaris per a moltes activitats de la nostra vida quotidiana, però la societat intenta adaptar-se a la nova situació i continuar endavant”, afirma Albiol. El mateix ha de passar amb la matinera, un servei que a més té un valor afegit.

Molts centres estan demostrant que la crisi sanitària no és un obstacle per a aquest servei sinó que es pot adaptar respectant totes les mesures i garanties. Per aquesta raó, els col·legis on la matinera continua han de servir d’inspiració per ajuntaments i altres escoles. Com a demostració que defensar la pública també és defensar aquesta activitat i canviar la por per la confiança.

Abans de travessar la porta d’entrada, Miquel i Rocío es giren i li diuen adéu amb la mà a son pare que respon alçant el braç i somrient per sota de la mascareta, com els seus fills. Són les 7:40 del matí, fa fred i comença un nou dia a la matinera.