L’estimulació de la lectoescriptura, un repte per a les famílies durant el mes de maig

Durant aquest mes de maig la FAMPA Castelló Penyagolosa ha continuat oferint tallers i formacions a les famílies. En aquesta ocasió, les més demandades han sigut sobre estimulació de la lectoescriptura i orientació acadèmica.

Durant el mes de maig la FAMPA Castelló Penyagolosa ha realitzat una vintena de formacions i tallers a AMPA federades de la província. Els cursos i tallers han sigut impartits pels i les formadors i formadores de la federació, principalment de forma presencial, a centres de Castelló, Benicàssim, Nules, Borriana, Sant Mateu, Benicarló, Alfondeguilla, Benlloc, Tírig, la Vall d’Uixó i Torreblanca, entre altres.

Durant aquest mes, una de les formacions més sol·licitades ha estat la centrada en l’“Estimulació de la Lectoescriptura a Casa” impartida per la nostra formadora i lingüista Judith Gallardo.

Aquest mes ha sortit l’estudi internacional de progrés en comprensió lectora (PIRLS) realitzat per l’Associació Internacional per a l’Evaluació del rendiment Educatiu (IEA). Es tracta de la primera gran avaluació internacional després de la COVID-19, que mesura la comprensió lectora de l’alumnat en el seu quart curs d’escolarització obligatòria. Els resultats d’aquest estudi han demostrat, no sols que els alumnes espanyols de nou anys han empitjorat en comprensió lectora (set punts menys respecte a l’estudi realitzat l’any 2016) sinó també que a Espanya, la puntuació mitjana se situa “significativament per sota” de la mitjana de l’OCDE i de la UE. Per aquest motiu, com diu Judith Gallardo, “no hem de preocupar-nos, però hem d’ocupar-nos. La comprensió lectora és importantíssima per adquirir nous coneixements i també per assegurar-nos d’una societat més reflexiva i més crítica”.

Amb la formació de Judith, ens centrarem a entendre el procés d’adquisició de la lectoescriptura, adquirir eines per a donar suport a l’aprenentatge en la llar, identificar els errors més comuns en l’aprenentatge i aprendre a solucionar-los, així com tenir coneixement bàsic sobre els trastorns de la lectoescriptura.

L’altra formació més sol·licitada ha estat la de la formadora i psicòloga Aida Fernández, anomenada “Orientació acadèmica: com ajudar al teu fill o filla a decidir el seu futur?”. L’objectiu de la formació és proporcionar informació, formació i assessorament a les famílies en temes relacionats amb el desenvolupament acadèmic, vocacional i professional dels seus fills i filles. Els tallers aborden qüestions com millorar la capacitat d’aprenentatge, estils d’aprenentatge, actitud activa cap a l’estudi, planificació del temps d’estudi, motivació i opcions formatives. La finalitat és ajudar a les famílies a aclarir objectius i fer costat als seus fills i filles en el camí cap a un futur acadèmic i professional satisfactori.

Des de la FAMPA Castelló Penyagolosa animem a les AMPA a què sol·liciten totes aquestes formacions i moltes més escrivint un correu a info@fampacastello.org, perquè no hi ha millor manera d’acompanyar els nostres fills i filles en la seua infància i adolescència que aprenent sobre totes aquelles qüestions que poden preocupar-nos en cada etapa de la seua evolució.