FAMPA Castelló valora positivament el pla de la conselleria d’Educació per al nou curs escolar

La federació considera que les directrius responen a les demandes de les famílies però és conscient de la complexitat del nou any lectiu

Després de setmanes de decisions i incertesa, la comunitat educativa va conéixer el dilluns els plans de la conselleria d’Educació per a afrontar el nou curs marcat per la crisi sanitària de la COVID-19. Els objectius principals de l’administració passen per mantindre el màxim possible de classes presencials i que cap alumne es quede arrere a causa de la bretxa digital. Per això, FAMPA Castelló creu que inicialment el pla és molt positiu donat el context actual i queda a l’espera de veure com es desenvolupa al llarg del curs.

Per a la federació, dur a terme una educació presencial era un dels punts fonamentals ja que considera que l’ensenyament telemàtic no és tan complet. De fet, la presencialitat fomenta la transmissió de valors, la socialització i permet que s’avance més en els continguts. A més, permet que l’educació siga igualitària per a tot l’alumnat independentment del seu context social i familiar.

Per això, l’entitat demanava una educació presencial però, al mateix temps segura, en la qual es respectaren les mesures de sanitat i higiene. Per a aconseguir-ho, la conselleria va anunciar la mobilització de 207 milions d’euros extraordinaris que es destinaran a despeses de funcionament, higiene i tecnologia. D’aquesta mateixa partida es contractarà 4.374 docents més per al curs que ve, 625 a Castelló. Una decisió que FAMPA Castelló considera molt positiva per a aconseguir grups més reduïts i una millor atenció de l’alumnat.

En aquest sentit, la federació creu que la contractació de docents ajudarà a gestionar els anomenats ‘grups bambolla’ que s’implantaran fins a quart de primària per a facilitar la traçabilitat. De fet, aquesta era una de les reivindicacions de l’entitat: la necessitat de més professors per a atendre a tots aquests nous grups d’un màxim de 20 alumnes que s’anaven a formar. A més, opina que aquesta decisió ajudarà a que es garantisca la presencialitat en Infantil, Primària i ensenyaments amb major diversitat com l’FP Bàsica mantenint el mateix horari. Així mateix, la federació celebra que, en un principi, la majoria dels centres possibiliten una presencialitat molt alta en segon de batxillerat i la resta de cursos de l’ESO.

FAMPA Castelló també valora positivament que part d’aquests diners es destinen a la contractació de monitors per al menjador escolar, personal per a serveis complementaris i mesures d’higiene. Concretament, l’Ajuntament de Castelló ampliarà recursos i personal per a la desinfecció dels centres educatius. D’aquesta manera, destinarà 45.000 euros mensuals als fons que dedica a aquests treballs, la qual cosa suposa un 20% més cada mes que en l’anterior curs i un increment del personal dedicat a fer-los. Segons fonts del consistori, s’incidirà en les àrees de més pas o major contacte, com els banys o els poms de les portes, que es desinfectaran fins a tres vegades en el dia. FAMPA Castelló considera essencial aquests serveis per a evitar la propagació del virus i mantindre la màxima seguretat en els centres.

Finalment, encara que la federació aposta per la presencialitat, també és conscient que l’evolució de la pandèmia pot portar a una nova suspensió de les classes. FAMPA Castelló valora l’esforç que van realitzar la conselleria i la comunitat educativa per a adaptar l’educació al pla online des del març passat. Per això, creu que la decisió de destinar part d’aquest pressupost extraordinari a l’adquisició de noves tauletes i dispositius electrònics també és encertada i essencial perquè cap alumne es quede arrere en el cas que la situació sanitària s’agreuge.

Amb tot, l’entitat se suma a les paraules de la Confederació Gonzalo Anaya, de la qual forma part, i celebra que la Conselleria haja escoltat i recollit les seues peticions en el Fòrum Valencià de l’Educació. Ara queda a l’espera de veure com s’acaba de perfilar el pla i com es desenvolupa el nou i atípic curs