Per Nadal, canvia un regal material per un agraïment personal

El Nadal és època d’agraïment i en els últims anys s’han incrementat els regals materials que les famílies fan al professorat per a donar-los les gràcies per la seua tasca educativa. Aquesta situació s’ha convertit en habitual i obligatòria per als pares i mares que en moltes ocasions, encara sense estar del tot d’acord, accedeixen a la compra d’un regal de grup que en moltes ocasions excedeix de les possibilitats econòmiques de moltes famílies i de les pròpies expectatives del professorat.

Per això, des de de la FAMPA Penyagolosa de Castelló volem convidar a la reflexió sobre aquest tema partint d’un plantejament de consum responsable, com a part del model d’educació que volem per als nostres fills i filles. La compra d’un regal material en aquestes dates moltes vegades genera desigualtats entre les famílies que no poden fer front a aquesta despesa addicional. “Volem una escola igualitària i aquest tipus d’actes s’allunyen de l’escola que volem. Hem de destacar la importància de les persones per damunt de les coses. A altre, moltes de les famílies no comparteixen aquesta manera d’agrair la labor del professorat perquè sens dubte, hi ha altres maneres i aqueix és el missatge que volem transmetre a les nostres AMPA”, indica Silvia Centelles, presidenta de FAMPA Penyagolosa.

La compra d’un regal material no deixa de ser una iniciativa dels pares i mares en la qual deixem fora als nostres fills i filles que són els que estan en contacte amb el professor/a. És important que els escolars participen si volem que el motiu del regal siga l’agraïment i si volem educar des de casa en aquests valors. Proposem donar les gràcies amb manualitats realitzades pels xiquets, detalls més personalitzats i que requerisquen un esforç i una implicació per part dels escolars perquè el lliurament dels mateixos siga sentida com un gest d’afecte. “Regalar des de l’emoció per a afavorir vincles positius entre professorat i alumnat”.

D’aquesta manera, ensenyem als nostres fills i filles a agrair d’una manera més pròxima i personal, sense recórrer a regals estereotipats i deshumanitzats que en moltes ocasions no diuen res ni de qui ho entreguen, ni de qui ho reben.

Regalar és un gest de coneixement cap a a la persona que rebrà l’agraïment. Es dóna el cas de professors que reben regals similars, alguns de preus desorbitats, any rere any. Des de la FAMPA, animem a les famílies al fet que no se senten arrossegats per la pressió social del grup, al fet que siguen assertius i comuniquen si els abelleix o no participar en el regal proposat o prefereixen altres mostres d’agraïment diferents. A vegades donar les gràcies no implica comprar ni entregar una cosa física, només regalar paraules sinceres al professorat. Un simple “gràcies per tot” en una tutoria és la millor mostra d’afecte que pot rebre un professor.