Les escoles d’estiu, matinera i vespranera: Un projecte important per a la conciliació familiar

Fampa Castelló valora en positiu els esforços per la conciliació que s’han implantat amb aquests projectes

Aquest mes de juliol ha finalitzat l’escola d’estiu, un projecte que fomenta la conciliació familiar, junt amb l’escola matinera i vespranera que s’ofereix al llarg del curs. Des de Fampa Castelló Penyagolosa s’ha valorat en positiu els esforços per la conciliació que s’han implantat des de Conselleria d’Educació amb aquests projectes, i el seu president, Pep Albiol, ha expressat que “encara calen més”. 

És per això que l’entitat aboga per activar un programa integral de conciliació de la vida laboral i familiar, des de la corresponsabilitat i la igualtat de gènere. “L’escola matinera, vespranera i les escoles d’estiu són molt més que un servei que permet a les famílies deixar als seus fills abans d’anar a treballar”, ha explicat Albiol. 

Es tracta d’un sistema “essencial” per a garantir la conciliación familiar i laboral en els centres públics, “on molts pares i mares han d’escomençar la seua jornada a les huit del matí o abans, però no és sols això, ja que a través de les activitats que es facen, la matinera es converteix en un lloc perfecte per a xiquets i xiquetes”, ha continuat el president de la Fampa, qui ha denominat aquest servei com “un espai on aprenen, comparteixen coneixements amb companys de diferents edats, llegeixen, interactuen i, també, creixen”. 

Les AMPA són conscients d’aquesta important llavor i, per això, ajuden a gestionar aquest servei: saben que els seus fills i filles no estaran en cap lloc millor que en l’escola. “Són temps extraordinaris per a moltes activitats de la nostra vida quotidiana, però la societat intenta adaptar-se a aquesta nova situació i continuar avançant”, ha afirmat Albiol. 

La crisi sanitària ha dut en si nombroses dubtes, incertesa i temors que preocupen a les famílies. Una de les més importants és la conciliació familiar. Una cosa que sempre hi ha estat present en moltes llars però que en aquests moments cobreix una major importància.

Molts centres estan demostrant que aquesta crisi sanitària no és un obstacle per a aquest servei, sinó que es poden adaptar respectant totes les mesures i garanties. Per això, els col·legis on la “matinera”, “vespranera” o “escola d’estiu” continua havent de servir d’inspiració per a ajuntaments i altres escoles. Com una demostració que defendre la pública també és defendre aquesta activitat, canviant la por per la confiança.

És per això que des de Fampa Castelló es proposa estudiar mesures que prioritzen la flexibilitat horària laboral, fomentar el teletreball, la planificació d’escoles d’estiu o campaments inclusius, així com serveis d’oci educatius amb les seues corresponents activitats lúdiques i esportives, sempre que es puguen respectar les mesures de seguretat sanitària.