La FAMPA recorda la importància de la col·laboració en la lluita contra l’assetjament escolar

Hui, dia internacional contra l’Assetjament Escolar. la FAMPA Castelló Penyagolosa vol recordar la importància de treballar juntes per lluitar contra l’assetjament escolar de qualsevol mena.

La violència entre iguals que es produeix dins i fora de les aules és un dels temes que més preocupen tant a les famílies com a la resta de la comunitat educativa per tot el que comporta. Es tracta d’un tipus de violència que, en l’actualitat, no sols és física o verbal a l’aula o fora d’ella, sinó que, amb les noves xarxes de comunicació, pot arribar a acompanyar a la víctima fins a casa. Les conseqüències de l’assetjament no són poques, i poden acabar marcant la vida dels xiquets i xiquetes per a sempre, per això és un tema que no podem ignorar.

Des de la federació tenim més que clar que l’educació en valors universals i cívics és tant o més important com els continguts curriculars. L’assetjament escolar es pot prevenir des de l’educació en valors, des de l’educació emocional i des de la resolució de conflictes des dels primers moments de socialització en l’etapa infantil. Tots aquests valors, ensenyats des de la infantesa tant a casa com a l’escola, promouran el desenvolupament d’habilitats socials i emocionals en els xiquets i xiquetes que els ajudaran a identificar les seues pròpies emocions i les emocions dels altres, a desenvolupar habilitats de resolució de conflictes i a fomentar l’empatia i el respecte pels altres, entre altres.

També considerem que, per lluitar efectivament contra l’assetjament és imprescindible la coordinació i col·laboració entre la família i l’escola. Les dues parts han de treballar juntes per a detectar, prevenir i abordar aquest tipus de comportaments nocius entre iguals. És per això que des de la federació veiem primordial la implementació de programes de sensibilització i formació, també per a famílies, l’establiment de canals de comunicació efectius entre l’escola i la família i la realització d’activitats conjuntes per a fomentar la convivència i el respecte entre els estudiants.

En definitiva, la lluita contra l’assetjament escolar és una tasca que ens concerneix a tots i totes. Hem de treballar conjuntament per a crear entorns educatius segurs i respectuosos, on els xiquets i xiquetes puguen créixer i aprendre sense por ni intimidació. Per aconseguir-ho, cal implicació i compromís per part de tots els membres de la comunitat educativa, i també cal posar l’èmfasi en l’educació en valors.