Els menjadors mantenen els comensals malgrat l’ampliació de les beques

Les AMPA temen que els serveis de menjador i transport es reduïsquen amb el canvi de jornada escolar. Aquest curs la reducció d’inscripcions al menjador escolar dels centres de Castelló que s’han sumat a la jornada contínua no ha sigut molt acusada, ja que se situa en un 8% i fa referència a 213 alumnes menys respecte al curs passat. No obstant això, sí que sobta el fet que no s’haja incrementat malgrat que la Conselleria ha ampliat el número d’ajudes per al menjador escolar. Així ho deixen veure les xifres que presentades per la direcció territorial a petició de FAMPA per analitzar com afecta el canvi de jornada a la prestació de serveis als centres.

El director territorial, Robert Roig, va explicar que “esperàvem que s’ampliara el nombre de comensals, ja que s’han concedit més beques que el curs passat, concretament el pressupost s’ha augmentat en 10 milions d’euros per a tot el País Valencià, el que suma un total de 63,9 milions d’euros per a aquest curs 2016-2017”. Malgrat tot, als centres amb jornada contínua s’han registrat un total de 2.568 inscripcions, 213 menys que el curs passat quan es van apuntar al servei 2.781 xiquets i xiquetes. L’anàlisi s’ha fet amb les dades dels centres de Castelló que tenen actualment jornada contínua que són el CEIP Marqués i el CEIP Angel Esteban de Benicarló, el CEIP Santa Àgueda de Benicàssim, el CEIP El Pinar del Grau de Castelló, el CEIP Manel Garcia Grau de Castelló, el CEIP Dean Martí i La Mediterrànea de Orpesa, el CEIP Jaume Sanz de Peníscola, el CEIP l’Albea de Vall d’Alba i les escoles Jaume I, Manel Foguet, Misericòrdia, l’Assumpció, i Sant Sebastià de Vinaròs. En les dades es poden veure lleugers augments de comensals, concretament, en centres que ja tenien instaurada la jornada contínua com els d’Orpesa, però també es mantenen els comensals o augmenten discretament en el CEIP Misericòrdia, CEIP Jaume Sanz i CEIP Manel Garcia Grau.

Menjador Escolar

Per una altra banda les representants de FAMPA també van aprofitar la reunió amb la direcció territorial per tractar els problemes que apareixen als centres durant les hores de menjador escolar. Així, es va comunicar a la direcció territorial els problemes del soroll en el CEIP Exèrcit que, segons explica l’AMPA del centre, tripliquen els nivells permesos. Això ocorre a causa de les infraestructures de la zona de menjador del centre que contribueixen a la reverberació. Al respecte, els responsables de l’administració es van comprometre a visitar el centre durant les hores de menjador i oferir solucions al problema.

Per una altra banda també es va fer referència als casos de mal comportament que apareixen durant les hores de menjador escolar. Al respecte, es va fer al·lusió a la falta de formació del personal del menjador i es va proposar exigir formació com Curs de monitors o TASOC. Per la seua banda, la direcció territorial va explicar que els problemes de conducta que apareixen durant les hores de menjador solen ser la continuació de problemes de conducta de les aules, és a dir, que són problemes de centre que haurien de resoldre el personal docent responsable del menjador i no els monitors i monitores.

Així mateix, amb el tema de l’exigència de major qualitat de servei als menjadors escolars, el director territorial va afirmar que les escoles i les famílies participen en la licitació del menjador a través del Consell Escolar i, per tant, és a l’hora de triar empresa quan han d’exigir més qualitat en el servei, tant en el menú com en l’atenció als xiquets i xiquetes.