FAMPA Castelló Penyagolosa ha organitzat per al pròxim dissabte 11 de juny a les 10:30 hores un debat sobre la Jornada Escolar on participaran experts en nutrició i pediatria, directors d’escola i responsables d’AMPA i federacions amb diferents punts de vista sobre quina jornada escolar és l’adequada per als xiquets i xiquetes. L’acte se celebrarà al centre Urban de Castelló i després d’una breu exposició dels ponents convidats s’obrirà el debat a tots i totes les assistents. Des de FAMPA es vol afavorir el debat enriquidor, l’aportació de diferents punts de vista i la difusió d’informació d’experts i expertes amb la intenció que totes les famílies tinguen la informació que necessiten per poder elegir lliurement i amb criteri quina jornada escolar interessa més els seus fills i filles, depenent del context socioeducatiu i les necessitats de cada comunitat educativa. Des de la federació, també s’ha volgut agrair la col·laboració desinteressada de totes les persones que han fet possible l’organització d’aquesta jornada.

públic jornada escolar 2

Per facilitat la participació a tots els pares i les mares interessades, durant la celebració de la jornada sobre els temps escolars, es comptarà amb el servei de monitors i monitores de temps lliure de l’empresa SAGALS que atendran els xiquets i xiquetes amb jocs infantils i tallers. L’acte s’obrirà amb un café de benvinguda per posar en contacte als i les assistents i contribuir a l’intercanvi d’opinions i experiències entre totes i tots els participants. Tot seguit, els i les ponents explicaran breument les seues postures respecte al tema i s’obrirà una taula rodona en la qual també podrà participar el públic assistent fent preguntes obertes i explicant les seues experiències. El debat el moderarà Carles Crespo, d’Escola Valenciana i comptarà amb la participació d’Eva Aparici, del CEIP Botànic Calduch de Vila-real, i Jesús Albiol, del CEIP l’Hereu de Borriol en representació de l’associació de directors de Primària, la infermera i experta en nutrició del Col·legi de Nutricionistes CODINUCOVA; Anna Domínguez, la doctora Eva Suárez de la Societat Valenciana de Pediatria i el president de la Confederació Gonzalo Anaya, Màrius Josep Fulla.

Cal destacar que el tema de la Jornada Escolar és un tema molt polèmic entre les famílies sobretot per la manca de regulació al respecte, ja que encara no s’ha publicat l’ordre que regularà la jornada escolar. Al respecte, tant FAPA-Castelló com la Confederació Gonzalo Anaya d’AMPA consideren que la idoneïtat d’implantar un tipus de jornada o una altra depén de les necessitats de cada context socioeducatiu concret. No obstant això, per garantir la igualtat de condicions per a les famílies amb menys recursos econòmics, sí que demanen que, en cas d’implantar-se la jornada contínua es mantinguen els serveis de menjador i transport així com la gratuïtat de les activitats extraescolars.

Regulació de la jornada escolar

En aquest sentit, cal destacar que representants de la Confederació Gonzalo Anaya de la qual també forma part FAMPA, han participat recentment en la Mesa de Pares i Mares del País Valencià per debatre el Projecte d’ordre sobre la jornada Contínua que planteja la Conselleria d’Educació. Així, després de conéixer l’esborrany de l’ordre els i les representants de la confederació han plantejat a l’administració que la gratuïtat de l’organització de les activitats extraescolars per cobrir l’horari fins a les 17 hores no depenga de la disponibilitat de fons municipals, ja que aquest fet podria provocar situacions de discriminació entre municipis. Així mateix, respecte als menjadors escolars la confederació té dubtes sobre què passarà si la reducció de comensals per la compactació d’horaris converteix el servei en deficitari i afirma que les AMPA no acceptaran que la solució implique compartir instal·lacions entre centre. Una altra de les reticències que l’organització ha trobat en l’esborrany de l’ordre és la falta de flexibilitat quant a l’eixida de l’alumnat i expliquen que les famílies haurien de poder triar si volen abandonar el centre després de dinar o les 17 hores.

En aquest sentit, la Confederació afirma que el projecte es presenta amb precipitació i demanen conéixer els resultats de la implantació de la jornada continua de forma experimental, així com altres estudis nacionals i internacionals als quals fa referència l’administració. També es queixen que no s’ha obert un procés de debat previ a la presentació de l’esborrany de l’Ordre i que l’aprovació del canvi de jornada en juny, com diu l’esborrany de l’Ordre, suposa que les famílies matricularien als seus fills en els centres sense saber l’horari, fet que consideren “inadmissible per a poder planificar la conciliació”.