Les AMPA participen de les trobades de FAMPA amb la direcció territorial per millorar l’educació a Castelló

El passat dimecres 11 de maig els representants de FAMPA-Castelló, Ester Pardo i Alfons Dastis, es van reunir amb el director territorial Robert Roig, la cap de servei Mª Josep Palmer i el cap del servei d’inspecció educativa, Vicent Domènech per tractar els principals problemes educatius que afecten les AMPA. En aquesta ocasió es va comptar amb la participació de representants de les AMPA de Benassal, Culla, i Albocàsser per tractar els problemes d’accés al Batxillerat de l’alumnat de l’interior de Castelló i també amb la presència del president de l’AMPA del CEIP Blasco Ibáñez per abordar els dubtes que han sorgit a les famílies sobre l’organització del centre després d’aconseguir mantenir la línia que es preveia suprimir amb l’arranjament escolar.

Les AMPA del Maestrat han explicat que l’alumnat de Batxillerat dels seus municipis junt amb l’alumnat d’altres pobles de la zona, en total 21 xiquets i xiquetes, com no tenen servei d’educació secundària no obligatòria pròxim s’han de traslladar cada dia a l’IES de la Vall d’Alba per poder continuar els seus estudis. Aquest trajecte té una duració aproximada d’1 hora i 45 minuts d’anada i tornada, en total, 3 hores i mitja de transport diàries, segons han explicat les AMPA, i suposa per a cada família una despesa de 1.000 euros a l’any. És per això que les famílies demanen la creació d’una secció de Batxillerat en la zona per poder garantir la possibilitat de continuar amb els estudis a l’alumnat de l’interior de Castelló un cop finalitzada l’ESO.

Sobre la implantació d’un nou centre, l’administració ha explicat que no està prevista la construcció d’un nou institut en la zona perquè l’alumnat d’educació obligatòria té cobertes les necessitats amb la secció d’ESO de Benassal i el pressupost de la Conselleria és limitat. En aquest cas, el problema el planteja l’alumnat de Batxillerat que cursa uns estudis no obligatoris i per tant l’administració no és responsable de garantir el servei. No obstant això, el director territorial ha reconegut la necessitat de donar a l’alumnat de la zona les mateixes possibilitats que a la resta de nuclis més poblats i s’ha compromés a reunir-se amb la Diputació i les administracions locals per aconseguir abaratir el transport i es posarà en contacte amb les AMPA afectades en un termini d’una setmana per comunicar-los com van les gestions.

Dubtes i propostes del CEIP Blasco Ibáñez

Per una altra banda, el president de l’AMPA del CEIP Blasco Ibáñez va participar també en la reunió i va explicar que les famílies tenien dubtes sobre quina unitat han de desdoblar al centre després de mantenir la unitat que l’arranjament preveia suprimir. Al respecte, el director territorial va explicar que aquest és un tema d’organització interna del centre i per tant és la direcció del centre la que ha de decidir quina línia li convé desdoblar. A més, l’AMPA del centre també va consultar si era oficial la implantació d’una línia d’infantil de dos anys en el centre, després d’haver sentit declaracions sobre el tema en els mitjans de comunicació locals. Al respecte, la cap de serveis educatius, Mª Josep Palmer va explicar que no és oficial, que s’està estudiant la implantació de noves línies d’infantil dos anys però encara no està decidit a quins centres s’oferirà. En aquest sentit, tenint en compte les preocupacions de les famílies sobre com es portaria a terme el procés de matriculació en cas d’aconseguir una línia d’infantil de dos anys per al centre, Palmer va aclarir que els centres als quals se’ls oferisca aquest servei faran un procés de matrícula extraordinari com ja es va fer aquest curs.

Finalment, l’AMPA també va preguntar si després de mantenir la línia, també es mantindrien els 3 especialistes que per llei s’hagueren suprimit també en cas de tenir una línia menys. Al respecte, Roig va explicar que l’objectiu de la Conselleria és mantindré i augmentar les plantilles però la dotació de personal ha d’atendre també a criteris raonables de ràtio i per tant, segons vagen les matriculacions es decidiran també els recursos.

Altres temes

Entre altres assumptes, també s’han tractat a la reunió els dubtes plantejats per les AMPA sobre la compra de llibres de text, la millora de la comunicació entre centres i AMPA, i la necessitat de les AMPA de presentar el certificat sobre delictes sexuals quan organitzen activitats amb monitors al seu càrrec. Així mateix, es va aprofitar per comentar amb els representants de l’administració, els problemes per falta d’espai del CEIP Regina Violant d’Almassora i els dubtes sobre el pla d’emergència i la gestió de les activitats extraescolars que el CEIP Exèrcit de Castelló va traslladar a FAMPA en l’assemblea general, així com les preocupacions de l’AMPA del CEIP José Soriano de Vila-real sobre la continuïtat del seu programa educatiu experimental en anglés.