Menjadors escolars sostenibles

comedor_escolar

FAMPA Penyagolosa va participar en la xarrada “Producció ecològica i menjadors escolars” que es va celebrar el passat dijous 12 de maig a l’IES Penyagolosa de Castelló. Aquest acte l’han organitzat les conselleries de Sanitat, Educació i Agricultura i pretén millorar l’actual model de menjadors escolars així com apostar per una alimentació de qualitat i proximitat.

Com a representant de FAMPA va participar en la taula rodona, Jesús Monforte, qui va explicar a més del model de menjador del CEIP Herrero, AMPA a la qual pertany, la postura de la federació. Al respecte va afirmar que “FAMPA aposta per un model de menjador sostenible amb un projecte educatiu i que fomente l’alimentació saludable i la cuina de proximitat”. Entre altres temes en la jornada es va debatre sobre la qualitat del menjar dels menjadors escolars així com els projectes de menjador que van explicar haurien de plantejar-se com a projectes educatius relacionats amb l’alimentació, la higiene i la cuina. En aquest sentit, per poder fer realitat aquest tipus de model de menjador es va plantejar la necessitat d’ampliar la formació dels monitors i monitores encarregades que haurien de ser, a més, educadors i educadores. Monforte explica que “les xiquetes i xiquets estan més de 3 hores al menjador i aquest temps es podria aprofitar per a oferir propostes d’oci més productiu, tenint en compte també el temps lúdic i de descans”.

Per una altra banda, es va abordar la necessitat de crear més consciència entre les empreses que s’encarreguen actualment del menjador, ja que la majoria són empreses molt grans i es tracta d’un negoci molt delicat perquè s’ocupa de l’alimentació de molts xiquets i xiquetes. Al respecte, els i les representants de la Conselleria es van comprometre a enviar a les escoles unes recomanacions a l’hora de triar menjador escolar. Per la seua banda, Monforte com a representant de FAMPA va explicar els problemes per a mantenir el menjador de les escoles rurals, i va reivindicar que per canviar l’actual model de menjador totes les escoles haurien de tenir cuina i les de nova construcció no en tenen i alguns dels centres més antics l’han haguda de tancar per problemes de manteniment. Així mateix, també es va posicionar contra la LOMCE ja que va advertir que si la nova llei educativa resta poder de decisió als consells escolars, també està vetant als pares i mares per poder triar quin servei de menjador volen per als seus fills i filles, i la seua participació en els centres, ja que es tracta del principal òrgan de decisió de la comunitat educativa.