Trobada amb les AMPA de l’Alt Palància

FAMPA-Castelló Penyagolosa ha posat en marxa una sèrie de reunions per apropar la tasca de la federació a totes les AMPA de la província de Castelló amb l’objectiu de fomentar la participació i implicar a totes les associacions federades. En aquest sentit, les representants de FAMPA, Sílvia Centelles i Esther Pardo s’han traslladat a la comarca de l’Alt Palància per celebrar una trobada amb les associacions de pares i mares de la zona.

Aquest acte dóna continuïtat a les reunions que van començar en febrer a Vinaròs per informar-se de la situació de les AMPA, recollir les seues demandes i explicar-los les principals línies de treball que s’estan desenvolupant en la federació. Pardo i Centelles han explicat que la reunió ha sigut molt productiva, ja que a més d’apropar FAMPA a les AMPA de l’Alt Palància també ha servit per a crear xarxa i compartir experiències entre les mateixes associacions de la comarca. De fet, amb l’objectiu de millorar les relacions entre associacions i sumar forces les famílies que van participar en la trobada van demanar suport a FAMPA per a la creació d’un consell escolar comarcal.

Entre altres temes, una de les principals preocupacions que van mostrar els pares i les mares de la zona és la continuïtat dels serveis de menjador. Les AMPA van explicar que el servei és deficitari i, és per això, que en molts casos s’acaben tancant menjadors als pobles més menuts com ha ocorregut en el de Geldo o el de l’aulari de la Vall d’Almonacid. Això passa perquè l’actual normativa del menjador escolar no contempla les necessitats dels centres rurals amb serveis de menys de 25 comensals i imposa requisits de funcionament que no poden finançar. Davant d’aquesta situació, les AMPA demanen augmentar l’ajuda per comensal, reduir despeses de funcionament i implicar els hostalers locals per prestar el servei.

Per una altra banda, les associacions de la zona també es van queixar per la falta d’estabilitat de les plantilles de professorat en els centres de la comarca. En aquest sentit, van apuntar que la majoria de centres compten amb poques places fixes i el professorat canvia molt sovint, fet que provoca que no aconsegueixen donar continuïtat als projectes educatius de centre i també resulta un problema per a l’alumnat que cada curs ha d’adaptar-se a la manera de treballar dels nous i les noves mestres que s’incorporen.

Un altre dels temes a tractar van ser els problemes d’accés al Batxillerat. Les AMPA de l’Alt Palància, van explicar que es troben en el mateix cas que les AMPA del Baix Maestrat, ja que l’alumnat de la zona, com que no tenen serveis propers per continuar els estudis d’educació no obligatòria, han de pagar serveis de transport privats per traslladar-se o bé a l’institut de Sogorb o al de Sagunt, en cas que no troben l’especialitat de Batxillerat que volen cursar. Així, les associacions de pares i mares, demanen que davant la falta de servei de Batxillerat la Conselleria d’Educació els done suport per facilitar l’accés a l’educació no obligatòria a l’alumnat de la zona i poder donar-los les mateixes oportunitats que als i les joves d’altres zones més poblades.

Finalment, tant l’institut de Jérica-Viver com l’escola de Sogorb van explicar que l’alumnat està cursant els seus estudis en infraestructures educatives, les quals, no tenen signat el final d’obra. És per això, que les famílies es van mostrar preocupades perquè expliquen que en cas de donar-se algun problema amb les instal·lacions no se sap qui es faria responsable. En aquest sentit, les representants de FAMPA també es van comprometre en traslladar a l’administració la seua situació per poder trobar una solució al problema. Així mateix, en l’AMPA de l’escola de Sogorb també va explicar que compten amb una aula específica, que a diferència de les aules CIL, no comptabilitza per a la ràtio a l’alumnat i compta amb molt poques hores d’escolarització dels xiquets i xiquetes en el seu grup-classe. En aquest sentit, els pares i mares van explicar que voldrien convertir aquest servei en aula CIL perquè els xiquets i xiquetes estiguen més integrats en l’alumnat del seu curs i perquè comptabilitzen en la ràtio del centre, ja que aquest curs se’ls ha reduït una línia per no comptar amb prou alumnat. Així mateix, les AMPA també van aprofitar per a comentar altres temes que preocupen les famílies com l’organització de la Xarxa Llibres i la nova normativa sobre la Jornada Contínua.