Arranca la campanya de CEAPA de reivindicació del temps en família i la racionalització de les tasques escolars per promoure el canvi educatiu

Aquest mes de novembre comencen els caps de setmana en família sense deures que ha organitzat la confederació d’AMPA CEAPA, que representa a les associacions de pares i mares de tot l’estat. FAMPA-Castelló Penyagolosa, que també forma part d’aquesta organització, s’ha sumat a aquesta campanya que sota el lema: “En l’escola falta una assignatura: el meu temps lliure” pretén obrir el debat sobre el model educatiu actual i conscienciar a la societat de la sobrecàrrega de tasques escolars que pateixen els xiquets i xiquetes i les seues famílies que veuen compromés l’espai i el temps de socialització amb els seus fills i filles.

Segons informes internacionals de l’OCDE i l’OMS, dedicar tant de temps diari a la realització de tasques escolars com exigeix el nostre sistema educatiu provoca que l’alumnat patisca un dels nivells d’estrés més alts d’Europa. Per contrapartida, els països amb els sistemes educatius pioners en l’àmbit internacional com ara Finlàndia o Alemanya, promouen temps i metodologies educatives que aconsegueixen millors resultats sense necessitat de carregar de deures als xiquets i xiquetes. CEAPA explica que la càrrega de tasques escolars en el nostre sistema educatiu no ha parat de créixer en els últims anys i que, fins i tot, les AMPA es queixen que s’estan començant a programar deures fins i tot en l’etapa d’Educació Infantil. Les dades constaten que l’alumnat pot arribar a necessitar fins a 60 hores a la setmana per satisfer les imposicions del sistema educatiu. “Treballen molt més temps que una persona adulta i són menors d’edat. Fan deures tota la vesprada i es queden a casa, caps de setmana sencers sense sortir” expliquen els i les representants de la confederació.

És per això que les AMPA s’han organitzat per demanar la col·laboració del professorat i dels centres perquè no posen deures als xiquets i xiquetes durant el mes de novembre. L’objectiu és visibilitzar el problema i conscienciar a la societat de la necessitat de recuperar el temps lliure dels nostres fills i filles per permetre a les famílies el temps que necessiten per relacionar-se i compartir activitats conjuntes. La campanya es va iniciar al mes d’octubre informant les AMPA, els centres i donant a conéixer la iniciativa als mitjans de comunicació. I ara, durant aquest mes de novembre, les famílies planificaran activitats amb els seus fills i filles perquè entenguen també la necessitat de recuperar el temps en família i puguen explicar a l’escola les seues experiències.

En el cas que el professorat i els centres col·laboren en la iniciativa no hi ha problema però si les famílies es troben una resposta negativa per part del personal docent, CEAPA recomana parlar personalment amb el o la professora i intentar arribar a un acord sobre el volum de deures per aconseguir temps per fer activitats en família al cap de setmana. Si, encara així, no es troba la col·laboració del professorat, la confederació crida a prioritzar les activitats en família per damunt de les tasques escolars perquè considera que és un dret de les famílies i hem de fer-lo valer. En qualsevol cas, la confederació explica que “podem i devem exercir els nostres drets sense necessitat d’entrar en conflictes innecessaris”. Així demanen a les famílies que es limiten a gaudir de temps de qualitat amb els seus fills i filles i fer que comprenguen que en cap de setmana no faran els deures perquè les tasques escolars entren en conflicte amb les necessitats de la família.

Des de la Confederació i des de FAMPA-Castelló es facilitarà a les famílies que vulguen participar en la campanya el suport que necessiten. Així les persones interessades a adherir-se a la protesta poden trobar tota la informació sobre la campanya a la web www.educacionsindeberes.org, en la web de CEAPA o en la web de FAMPA-Castelló, on, a més, podran descarregar diferents formularis i plantilles de documents per facilitar la comunicació de les famílies amb els centres i la difusió de la campanya, com ara, circulars per informar els socis i sòcies de l’AMPA, plantilles dirigides a justificar perquè el nostre fill o filla no ha fet els deures o per demanar la col·laboració del professorat en la reducció de les tasques escolars.