Reunió amb la directora territorial de Sanitat Azuzena Martí

reunio-directora-territorial-sanitat

Les representants de FAMPA-Castelló Penyagolosa Silvia Centelles i Ester Pardo s’han reunit amb la directora territorial de Sanitat i Salut Pública, Azuzena Martí. L’objectiu d’aquesta trobada és millorar la informació i la participació de les famílies en el tema de les campanyes sanitàries a les escoles i conéixer el funcionament de l’administració en temes de salut a l’escola per poder informar a les AMPA de quines campanyes es porten a terme i millorar la comunicació amb Sanitat per poder advertir de possibles problemes als centres que requerisquen accions sanitàries concretes de prevenció.

Al respecte, Martí es va mostrar interessada per mantenir el contacte amb les famílies, ja que com va manifestar: “És molt important a l’hora de detectar necessitats i problemes, i millorar l’atenció”. Sobre les campanyes sanitàries la directora territorial va explicar que tots els centres de salut compten amb campanyes comunitàries en les seues localitats entre les quals també es troben les campanyes escolars. Així va explicar que si les AMPA tenen interés a impulsar campanyes concretes per atendre necessitats o volen informar-se sobre quines campanyes sanitàries es porten a terme a la seua localitat poden consultar-ho als seus centres de salut.

Infermeria escolar 

Per una altra banda, la directora territorial de Sanitat també va explicar que a partir d’aquest curs 2016-2017 tots els centres d’Educació Especial del País Valencià tenen servei d’infermeria escolar. Aquest servei també s’ha posat en marxa en centres motòrics i en casos puntuals de xiquets i xiquetes amb malalties greus escolaritzats en centres ordinaris. En aquest sentit, Martí va explicar encara que no és molt comú hi ha alguns casos de xiquets i xiquetes a Castelló que requereixen atenció mèdica durant tota la jornada escolar.

Així mateix la directora territorial de sanitat i salut pública ha explicat que les administracions municipals, per la seua banda, també estan llançant iniciatives pròpies per complementar el servei. En aquest sentit, va citar, com a exemple, que l’Ajuntament de Castelló està fent un estudi en els centres d’atenció integrada per detectar necessitats i dotar-los de servei d’infermeria per tractar temes d’hàbits de salut.

Campanya d’optometria

El tema de la supressió de la campanya d’Optometria del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló ja es va tractar també en l’última reunió amb el director territorial d’educació, Robert Roig, que va aclarir que “actualment, tenim les mateixes campanyes sanitàries que fins ara i quan es requereix una nova campanya la sanitat pública l’atén”. Així va afirmar que s’ha eliminat el servei rotatori de les escoles perquè el portava a terme una entitat privada però que els casos d’optometria se seguiran atenent per part del servei de pediatria de la sanitat pública.

Així ho va confirmar també la directora territorial de sanitat que va afegir que l’Hospital Provincial porta a terme dos campanyes de prevenció de salut oftalmològica: La d’optometria, que s’ha suprimit perquè no té rellevància mèdica ni científica, és a dir que es pot corregir quan es mostren símptomes, i la de prevenció del glaucoma que sí que en té perquè és una malaltia que pot avançar molt ràpidament, sense presentar simptomatologia. Així l’administració ha considerat que els temes de salut oftalmològica estan coberts perquè es poden detectar en les revisions periòdiques de pediatria que es porten a terme en els centres de salut.