Anka Balaj: “La creativitat hauria de ser obligatòria per a la salut mental de les persones”

IMG_1063

Anca Balaj és especialista en creativitat i infància. Ha treballat com a animadora sociocultural en projectes de Creu Roja dirigits a xiquets i xiquetes amb problemes de conducta i ha descobert en la creativitat una forma de canalitzar l’energia i de millorar el benestar de les persones. Balaj explica que durant la seua trajectòria s’ha endinsat en diferents disciplines artístiques i que, finalment, ha centrat el seu interés en la creativitat i la infància, de fet, és autora de diferents llibres que tracten com potenciar la creativitat i els beneficis que aporta en el desenvolupament dels xiquets i xiquetes. El pròxim dissabte 21 de gener, Balaj oferirà per les AMPA de FAMPA un taller gratuït de dibuix antiestrés. Les famílies interessades a participar poden inscriure’s posant-se en contacte amb la federació.

En què consisteix el taller de dibuix antiestrés? Es tracta d’un taller de dibuix per al qual no és necessari saber dibuixar. És un taller de dibuix intuïtiu en el qual treballarem tècniques que ajuden a baixar el ritme de la rutina diària i a relaxar-se. Es tracta de treballar en zones delimitades del dibuix per centrar l’atenció i aconseguir evadir-se per focalitzar els nostres sentits en l’activitat que estem realitzant en el present.

A qui va dirigit? El taller va dirigit a tota la família. Està pensat per a xiquets i xiquetes a partir de 6 anys que poden venir acompanyats dels seus pares, mares, els seus avis, oncles, ties, tutores, germans o germanes majors… de qualsevol familiar. La idea del taller és compartir l’aprenentatge en família i compartir els vincles que es generen durant el procés creatiu.

Com pot influir el dibuix en el nostre benestar? El dibuix és una activitat de l’hemisferi dret del cervell i ajuda a buidar la ment. És a dir, ajuda a evadir-nos del nostre discurs intern que forma part de l’hemisferi esquerre del cervell que és la part que gestiona el llenguatge. El nostre cervell està dissenyat per resoldre problemes, de manera que si no en tenim, ens els generem i mentre es practiquen activitats creatives s’anul·len els problemes personals perquè ens centrem a resoldre els reptes que ens planteja el procés creatiu. En aquest sentit, crec que la creativitat hauria de ser obligatòria per a la salut mental de les persones perquè millora l’autoestima i crea un estat d’ànim incompatible amb la depressió. El mite del poeta torturat no existeix, l’art sorgeix quan eixim d’aquest estat, perquè l’art mateix anul·la l’estat de depressió. Així que actueu amb creativitat per anul·lar els pensaments depressius.

Què es para tu la creativitat? La creativitat és un concepte que està molt de moda però no sempre s’usa de forma correcta. No tot és creativitat. La creativitat és la capacitat de crear alguna cosa que no existeix i la imaginació la capacitat de visualitzar-ho. Així, la creativitat és la capacitat de materialitzar allò que hem imaginat per poder compartir-ho amb els altres. Por exemple, un exercici d’origami, de copiar un model pas, a pas, no és creativitat.

Per què és important la creativitat per al desenvolupament dels xiquets i xiquetes?

La creativitat és una habilitat que es desenvolupa en les persones de forma natural. Els xiquets i xiquetes a partir dels 5 o 6 anys, quan comencen a endinsar-se en el joc simbòlic i a crear personatges imaginaris diferents d’ells mateixos, ja són creatius. El problema és que en el sistema educatiu s’anul·la aquesta capacitat perquè no es treballa ni es valora, i ho acaben deixant de costat per adaptar-se al model que els marquem, per fer allò que s’espera d’ells i aconseguir aprovació.

Després, quan les persones arriben a la seua edat adulta estan convençudes que no tenen capacitat creativa però de menuts, en tots va sorgir de forma innata. Considere que aquest fet és un error perquè la creativitat ens ajuda a millorar el nostre benestar emocional, a superar les pors d’endinsar-nos en allò que desconeixem, a resoldre problemes, a organitzar-nos i ens aporta autonomia. Per això, és important provocar la creativitat en els xiquets i xiquetes i sobretot mantenir-la viva.

 Com es pot potenciar la creativitat des de la família? Proposant als xiquets i xiquetes, petits projectes, que poden anar creixent, sobre temes del seu centre d’interés. Els adults podem participar amb ells guiant-los i fent-los les preguntes pertinents que els orienten per poder dur-ho a terme. No és tan important el resultat, sinó l’aprenentatge que obtenen durant el procés creatiu.

Ens pot proposar algun exercici per generar idees o potenciar la creativitat? Per exemple, podem aprofitar els moments en què els pares, mares o tutors estem ocupats en les tasques de la llar per proposar als xiquets i xiquetes activitats que els desenganxen de la tele o les consoles. Una proposta podria ser proposar que construïsquen alguna cosa, per exemple, un elefant amb coses que troben per casa, o que creen les seues pròpies joguines en compte de comprar-ho tot.

Com influeix el dibuix o les activitats creatives en general en els problemes de conducta de xiquets i xiquetes? No existeixen xiquets i xiquetes amb problemes de conducta, només són un reflex de les necessitats del seu entorn. Al principi de treballar la creativitat amb xiquets i xiquetes de contextos desfavorits, em vaig adonar que només usaven la creativitat per resoldre problemes de supervivència bàsica. Però, finalment, van trobar en les activitats creatives una forma de canalitzar la seua energia mental i d’evadir-se de l’entorn, construint les seves pròpies creacions. Així, xiquets i xiquetes amb importants retards escolars en lectoescriptura van aconseguir gaudir del gust per la poesia i altres, van trobar en el dibuix la forma de canalitzar la seua frustració, o de relaxar-se, i, a través d’aquestes activitats creatives, vam aconseguir millorar el seu benestar emocional.

Es defineix com una apassionada dels llibres i ha escrit diferents exemplars sobre creativitat. Ens podria recomanar algun dels seus llibres per treballar la creativitat en família? Per als adults, especialment aquells interessats a l’educació infantil, els recomanaria: “Com desenvolupar la creativitat infantil”. I, per a xiquets i xiquetes: “Generador de contes i dibuixos” un llibre que proposa diferents combinacions per crear contes i fer dibuixos. Tots els meus llibres es poden trobar en Amazon o a través de la web www.ankabalaj.com