El pròxim esdeveniment se celebrarà el dissabte 18 de febrer de les 10.30 a les 13 hores al Centre Municipal de la Cultura La Mercé de Borriana

taula rodona

 

Davant l’interés que ha suscitat entre les famílies la Jornada sobre Temps Escolar, que es va celebrar a Onda el dissabte 4 de febrer i va comptar amb la participació de més de 200 persones, les associacions de mares i pares de diferents municipis de la província de Castelló estan organitzant noves activitats i xarrades per abordar el tema de l’horari escolar. Ja està tancat el programa de la Jornada sobre Temps Escolar de Borriana que se celebrarà el pròxim dissabte 18 de febrer de les 10.30 a les 13.00 hores al Centre Municipal de la Cultura de la Mercé, ubicat a la plaça de la Mercé s/n. També s’estan organitzant jornades a Castelló, previstes per a l’11 de març, i a Vila-real, per al 18 de març.

El protagonista d’aquestes jornades serà el doctor en sociologia i antropologia social en la Universitat de València, Daniel Gabaldón, que oferirà una xarrada per parlar de l’estudi sobre temps escolar que està portant a terme amb l’experta Sandra Albiol, titulat: “Quina Escola volem? Pensant en temps escolars”. El ponent també va participar en la taula rodona de les jornades d’Onda i el seu estudi va despertar l’interés de les AMPA que ara el conviden com a ponent principal perquè puga explicar-lo amb més detall. A l’estudi, Gabaldón proposa un sistema educatiu més flexible tant en relació amb l’horari com en la programació i distribució de les matèries i la introducció dels continguts curriculars.

Gabaldón, incideix en l’informe en l’aprofitament del temps escolar i en la necessitat d’organitzar el repartiment de la càrrega lectiva, les hores dedicades a l’estudi, els temps de descans i les vacances per aprofitar el temps escolar i el rendiment de l’alumnat. L’expert afirma que el sistema educatiu espanyol té moltes mancances respecte a altres sistemes occidentals i que tenim una gran diferència d’èxit acadèmic entre l’escola pública i la privada, a més de ser els primers en grau d’abandó escolar entre els països del nostre entorn. En aquest sentit, destaca que no se satisfan les necessitats educatives, i que aquestes es completen amb activitats extraescolars, fet que crea desigualtat entre xiquets i xiquetes depenent dels recursos socioeconòmics de les famílies. Així, explica, que les mancances es deuen a la manca d’inversió en matèria educativa i la falta de flexibilitat del nostre sistema educatiu.

Respecte als temps escolar l’autor diferència entre la jornada laboral del professorat, la jornada escolar de l’alumnat, la jornada lectiva, el temps d’instrucció teòric, el temps d’instrucció real, el temps d’atenció i el temps d’aprenentatge. Així mateix, apunta que els xiquets i xiquetes suporten massa hores de càrrega lectiva, massa aviat, i que s’ha de tenir en compte el seu nivell de maduració. En aquest sentit, l’informe determina que en els països que puntuen millor en l’Informe Pisa, l’avançament en la dedicació horària és més progressiva. L’expert que “si volem canviar la jornada, hem de tenir dades científiques i estudis per poder aportar millores i adaptar-nos a les necessitats de l’alumnat”.

Cal destacar que, a més de la participació de Gabaldón, en les jornades sobre Temps Escolar de Borriana es comptarà amb la presència de l’alcaldessa de la ciutat, Mª Josep Safont Melchor, per obrir l’acte. Així mateix, també intervindran, per abordar altres aspectes relacionats amb els Temps Escolars, la psicòloga, Suni Marmaneu i Mamen Ruiz, mestra de primària al CEIP Mare de Déu de la Misericòrdia de Vinaròs. Finalment, explicaran la seua experiència com a pares i mares, Michel Toumi, representant de l’AMPA del CEIP Santa Àgueda de Benicàssim i Mª Pilar Marín, representant de l’AMPA del CEIP Manel García Grau del Grau de Castelló.