Nota de premsa: Reunió amb la Direcció Territorial sobre les activitats extraescolars

La FAMPA-Penyagolosa de Castelló s’ha reunit amb la Direcció Territorial per a reivindicar la paralització temporal de les instruccions sobre la gestió de les activitats extraescolars per al pròxim curs.

Les AMPA de Castelló de l’escola pública tenen seriosos dubtes sobre com es van a gestionar i quin va a ser el funcionament de les activitats extraescolars que es realitzen en horari escolar el pròxim curs, segons el que dicta la norma publicada per la Conselleria d’Educació. Des que es va publicar la resolució el 27 de juny, la Federació ha escoltat a les AMPA de la província per a arreplegar les preocupacions, dubtes i propostes sobre el nou plantejament de l’Administració.

Com va quedar latent ahir per la vesprada quan la coordinadora d’AMPA de Vila-Real va convocar una reunió de Coordinadores i AMPA d’altres municipis.

A aquesta reunió van assistir moltes AMPA preocupades per aquesta situació, pares i mares, representats d’ Almassora, Nules, Onda, Betxi, Sogorb, i Vall D’uixó per a tractar aquest tema d’una manera conjunta.

Quasi una trenta de mares i pares van estar debatin mes de dues hores, al voltant de la regulació de les extraescolars per al curs 2018-2019. En un principi se sumen a la petició de paralització temporal que va a demanar la Federació. I no descarten prendre altre tipus de accions i mesures, contra aquesta regulació

Així amb les propostes i preguntes d’ahir i d’aquests dies s’han reunit aquest matí amb el Director Territorial de Castelló per traslladar a la Conselleria la petició formal de les famílies que paralitzen temporalment les instruccions d’inici de curs referent a les activitats extraescolars per al proer curs escolar.

Per a les AMPA la nova normativa posa traves a la realització de les activitats extraescolars tal com s’han realitzat fins ara en horari escolar el que provocarà que els alumnes perden oportunitats de rebre ensenyaments no reglats que complementen la seua formació acadèmica. No entenem per què es realitzen aquests canvis en la normativa quan sempre des de les AMPA s’ha ofert un programa d’activitats que s’adaptaven als interessos de les famílies i garantia la qualitat de la formació. El resultat sempre ha sigut satisfactori per a totes les parts.

El requisit que considerem més controvertit és el que introdueix la gratuïtat per als alumnes amb beca de menjador obligant als propis centres a pagar-los les activitats. A partir d’aquest punt, molts Consells Escolars estan rebutjant les propostes d’activitats extraescolars dins de l’horari escolar que presenten les AMPA en considerar que hi ha altres prioritats econòmiques a les quals destinar els recursos, com el condicionament i l’adequació d’espais o les reformes puntuals. A més, la normativa arriba quan els centres educatius ja tenen aprovats els seus pressupostos per al pròxim curs. Considerem que abans de l’aplicació d’aquesta normativa és necessari que es disposi d’una partida pressupostària específica per a aquesta despesa, amb l’objectiu que els centres no hagen de destinar els recursos econòmics que disposen en activitats extraescolars en detriment dels conceptes que van dirigits a millorar la qualitat de l’escola pública.

Un altre dels punts que s’han plantejat aquest matí és la funció que ha d’exercir el Consell Escolar segons la nova norma, valorar la situació socioeconòmica de l’alumnat que per motius econòmics no pugi realitzar activitats extraescolars i que no puguin accedir a beques de menjador. Entenem que aquesta no ha de ser competència del Consell Escolar del Centre, primer perquè considerem que les dades necessàries per a prendre la decisió de finançar l’activitat a l’alumnat pertanyen a l’àmbit privat i en cap cas, aqueixa informació ha de fer-se pública en una reunió de Consell Escolar; i per una altra, part perquè considerem que les persones que integren aquest òrgan no compta amb les competències necessàries per a prendre decisions de caràcter social i econòmica tan específiques i amb tant nivell de responsabilitat. A més, la nova normativa no aporta claus per a orientar sobre els criteris de baremació per a aquests casos.

image180726