FAMPA Castelló recolza els acords entre el Ministeri i les Comunitats Autònomes

classroom-2093744_1920

La Federació participa en una reunió telemàtica amb el Secretari Autonòmic d’Educació per a exposar els dubtes i reivindicacions de les AMPA

FAMPA Castelló va assistir a la Mesa de Mares i Pares per videoconferència convocada pel Secretari Autonòmic d’Educació, Miguel Soler. La trobada va servir per a intercanviar punts de vista sobre la reunió de la Conferència Sectorial d’Educació i exposar els dubtes i les reivindicacions de les AMPA. La federació dóna suport als acords entre el Ministeri i les Comunitats Autònomes respecte a la finalització del curs 2019-2020 i va tractar altres temes com la importància de la coordinació entre docents a l’hora de determinar tasques, les beques i el repartiment de tauletes.

La reunió va comptar amb la presència del president en funcions de la Confederació Gonzalo Anaya, Màrius Fullana, i Josep Albiol, president de la FAMPA Castelló-Penyagolosa i membre de la Junta Directiva de la Confederació. En la trobada, les entitats van demanar una major organització i planificació entre els equips docents per a determinar les tasques i la docència telemàtica, amb l’objectiu d’evitar la saturació o l’absència de treball. Una recomanació que s’ha remés ja a la Conselleria d’Educació.

A més, les peticions sobre l’alumnat amb necessitats educatives especials i les recomanacions sobre els deures en períodes de vacances han sigut ateses. Ara, els estudiants que necessiten suport compten amb tutories i especialistes de pedagogia terapèutica amb l’adaptació necessària. D’aquesta forma, ja no han de desenvolupar les mateixes tasques que la resta dels estudiants.

Un altre dels punts de la Mesa de Mares i Pares va ser les beques i ajudes. Actualment, només queda al voltant d’un 6% de famílies que encara no ha rebut el val de la beca menjador. D’altra banda, les persones que sí ho han ingressat, comptaran amb 60 euros d’ajuda en la pròxima remesa, que tindrà lloc durant aquesta setmana i s’haurà de consumir en diferents dies. La Comunitat Valenciana és el territori amb major número de becats de l’Estat. Respecte a les beques MEC i altres ajudes, el Secretari Autonòmic va assegurar que les primeres ja s’estan abonant i que la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives s’encarrega de tramitar ajudes a les famílies amb problemes econòmics a través dels Serveis Socials dels Ajuntaments.

En la situació excepcional de confinament, l’educació online i l’esforç d’assegurar una igualtat d’oportunitats per a tots els estudiants cobra una rellevància especial. Per aquest motiu, en la trobada es va abordar el repartiment de les tauletes amb connexió a internet. Aquesta distribució s’ha realitzat atenent la situació econòmica dels estudiants i famílies. Per a això, s’ha seguit una taula de Conselleria on apareixen els centres ordenats segons les necessitats del seu alumnat. A més, s’està estudiant la possibilitat de dur a terme un segon repartiment. FAMPA-Castelló i la Confederació Gonzalo Anaya també van traslladar una proposta de millora del funcionament de la web on es registraven problemes que s’accentuaven durant les hores del matí.

La trobada del Secretari Autonòmic d’Educació, Miguel Soler, i les entitats de representació d’AMPAS també va servir per a avaluar i reflexionar sobre les mesures acordades entre el Ministeri i les Comunitats Autònomes. FAMPA Castelló recolza aquestes propostes i fa una valoració positiva.

Concretament, la Conferència Sectorial d’Educació va acordar que el curs finalitze el mes de juny i d’una forma telemàtica seguint una avaluació contínua on la promoció de curs –i la titulació en el cas de l’alumnat d’FP, Batxillerat i 4t d’ESO– siga la norma general. En aquest sentit, FAMPA Castelló i la Confederació secunden que la repetició siga només en casos excepcionals i molt justificats i que el primer i segon trimestre tinga més pes a la nota final. Per aquest motiu, també consideren positiva la proposta de que el tercer període estiga orientat a activitats de reforç i repàs i insisteixen en la importància de no sobrecarregar als estudiants.

Aquest reforç podrà allargar-se fins als mesos d’estiu, període en el qual les administracions organitzaran o donaran suport a la realització d’activitats voluntàries combinades amb activitats lúdiques. En la Comunitat, Conselleria facilitarà que els centres estiguen oberts per a desenvolupar extraescolars organitzades pels Ajuntaments, AMPA, ONG i altres institucions. A més, ja s’estan estudiant fórmules que permeten la creació d’uns plans adaptats de cara al pròxim curs i es dictaran instruccions per a reforçar el “pla de transició” de Primària a l’ESO.

Totes aquestes mesures i reivindicacions de la Mesa de Pares i Mares tenen l’objectiu d’ajudar docents i alumnat a traure el màxim partit de l’educació a distància durant el confinament i evitar que els estudiants puguen veure’s perjudicats pel context de la COVID-19 i les seues conseqüències.