FAMPA Castelló aplaudeix la baixada de ràtio en Infantil

La sentència del Tribunal Suprem avala que Educació baixe el nombre d’alumnes de 25 a 23

FAMPA Castelló celebra la sentència del Tribunal Suprem que revoca l’ordre que impedia rebaixar la ràtio en l’educació Infantil a 23 alumnes per aula en una trentena de municipis de la Comunitat Valenciana. Des de l’entitat afirmen que es tracta d’una decisió molt positiva que beneficia a l’educació pública i contribuirà a millorar l’ensenyament.

Una de les reivindicacions de la federació a l’inici del curs passat era la baixada de les ràtio a les aules. Una demanda que FAMPA sempre ha considerat necessària per a aconseguir dotar a l’alumnat d’una major atenció i una millor docència. Per aquest motiu, afirmen que aquesta sentència que permet rebaixar la ràtio en Infantil de 25 a 23 alumnes és una bona notícia.

En 2017 la conselleria d’Educació va emetre una ordre que establia que el nombre màxim d’estudiants per aula en determinats municipis de la Comunitat seria de 23 alumnes. Una decisió orientada a millorar la qualitat educativa que es va aprovar en els municipis on es registrava un descens en l’índex de natalitat. A la província, la mesura s’anava a dur a terme en les localitats de Castelló, Borriana, Nules, Vila-real, Vall d’Uixó i Segorbe. No obstant això, la Federació Espanyola de Religiosos de l’Ensenyament-Centres Catòlics de la Comunitat Valenciana va recórrer la resolució en 2018 i el TSJCV va decidir anul·lar-la.

Per aquest motiu, al juliol de l’any passat la Confederació Gonzalo Anaya, de la qual forma part FAMPA Castelló, va manifestar que a pesar que acceptaven aquesta decisió del TSJCV, no la compartien i demanaven a Conselleria que fera ús de “la seua competència autonòmica en matèria educativa per a continuar baixant les ràtios a totes les aules valencianes”. Al setembre i coincidint amb l’inici de curs, FAMPA Castelló es pronunciava en la mateixa línia defensant la reducció d’alumnes per aula per a millorar la qualitat educativa. De fet, des de l’entitat no entenien que si a nivell tècnic o logístic era possible, jurídicament s’haguera tirat arrere i demanaven buscar la fórmula per a poder baixar la ràtio.

Quasi un any després, el Tribunal Suprem ha acceptat el recurs que va presentar l’Advocacia de la Generalitat al·legant que la normativa estatal marcava uns màxims d’alumnes però no uns mínims al mateix temps que afirmava que la competència exclusiva en matèria de planificació educativa era autonòmica i que totes aquestes mesures estaven orientades a la millora de la qualitat i atenció educatives.

FAMPA Castelló aplaudeix aquesta decisió que considera fonamental i demana que es continuen fent esforços en aquesta línia per a millorar l’atenció a les aules amb mesures com aquesta, orientades a preservar un sistema educatiu públic de qualitat.