FAMPA Castelló fa balanç del curs en un encontre amb més de 12.000 representants d’AMPAS

Les entitats coincideixen en la sobrecàrrega de tasques i l’augment de les disparitats

FAMPA Castelló va assistir a la reunió telemàtica amb representants de més de 12.000 AMPAS de tot l’Estat amb l’objectiu de tractar i reflexionar sobre els problemes comuns que han patit les famílies durant el temps d’educació a distància. La trobada, convocada per la Confederació Espanyola d’Associacions de Pares i Mares de l’Alumnat (CEAPA), també va servir per a dissenyar les exigències de cara al nou curs que comença al setembre.

Després de la reunió, les associacions van posar de manifest que la bretxa social s’ha accentuat, aguditzant les desigualtats entre l’alumnat i consideren que, en general, no s’ha tingut en compte la participació de les famílies ni dels estudiants en la presa de decisions tot i el gran esforç realitzat. A més, lamenten que la mancança d’instruccions clares i de coordinació d’equips docents haja sobrecarregat de tasques a l’alumnat en molts casos.

D’altra banda, les AMPA reivindiquen que, després de la situació viscuda, ha quedat en evidència que són necessàries més polítiques de conciliació familiar i laboral així com més formació i competències digitals pel professorat, famílies i alumnat. També lamenten el poc suport a l’alumnat amb necessitats educatives especials o amb dificultats en el seu aprenentatge. En aquest sentit, subratllen que els tractaments de logopèdia, fisioteràpia o audició i llenguatge van desaparéixer en la majoria dels casos sense oferir cap mena d’alternativa.

Per tot això, les famílies van redactar una sèrie d’exigències orientades a corregir aquestes deficiències de cara al curs 2020/2021:

– Educació 100% presencial com a garant de la igualtat d’oportunitats de l’alumnat.

-Instruccions clares que contemplen els diferents escenaris possibles per a una tornada a classe segura.

-Baixada de ràtios: la guia presentada pel Govern permet flexibilitzar el màxim de l’alumnat dels grups de convivència estable de cara al nou curs. No es pot mantenir unes ràtios com si no existira pandèmia, prevalent altres criteris sobre les mesures preventives de Salut.

– Plena participació de les famílies i de l’alumnat en la presa de decisions.

– Plans de conciliació familiar i laboral.

-Flexibilització i adaptació del currículum per a aconseguir els aprenentatges imprescindibles, eliminant els continguts que siguen innecessaris.

-Major inversió l’Escola Pública per a poder avançar i no deixar a ningú enrere

-Inclusió real de tot l’alumnat escolaritzat. És un dret, no un privilegi.