FAMPA Castelló dóna suport a la campanya “Revolta Sostenible al Cole” per una mobilitat saludable i segura

L’acció es durà a terme a nivell nacional i l’objectiu és promoure el canvi d’hàbits en la mobilitat

FAMPA Castelló se suma a la campanya “Revolta Sostenible al Cole” que té la finalitat de conscienciar i dur a terme accions dirigides a promoure la mobilitat saludable, segura i sostenible en els centres escolars. La proposta es durà a terme a nivell nacional i coincidirà amb la celebració de la Setmana de la Mobilitat Europea que tindrà lloc des del 16 al 22 de setembre.

L’actual context de crisi generada per la COVID ha posat de manifest la importància de la mobilitat sostenible i dels entorns escolars segurs (trànsit, contaminació, soroll… ). Per aquest motiu, la Confederació Espanyola d’associacions de Pares i Mares (CEAPA), FAMPA Castelló i la resta de federacions i entitats de representació de les famílies volen que en la nova “tornada a les aules” es plantegen canvis d’hàbits en mobilitat a l’hora d’anar i tornar del col·legi.

En aquest sentit, recorden que està demostrat que la contaminació és determinant en la salut de les persones i que afecta especialment els col·lectius d’infància i vellesa. A més, s’està estudiant la seua relació amb la COVID-19, quant a la probabilitat de patir- ho i al possible increment dels seus efectes.

Als riscos que ja comporta la contaminació ambiental i sonora, i la possibilitat d’accidents de trànsit originats pels vehicles motoritzats, ara cal afegir els riscos de contagi en entorns escolars. Amb el que es fa encara més urgent dissenyar rutes segures en les quals el transport sostenible es fa fonamental. Així mateix, el confinament ens ha deixat estampes d’espai públic buit i mostres que podem donar-li un ús més humà: més espai per a les persones i menys per als cotxes.

Amb tots aquests antecedents, des de les entitats de representació de mares i pares subratllen la necessitat de participar en l’obligat canvi d’hàbits que ha de realitzar-se a partir de la “nova normalitat”. A més, volen anar més enllà i dur a terme aquesta iniciativa també en els pròxims cursos perquè es convertisca en una tradició i continuar treballant per desenvolupar camins escolars segurs i sostenibles.

Encara s’està treballant en les propostes per a donar suport a la campanya però ja existeix una llista d’idees oberta en la qual cada col·lectiu podrà dur a terme diverses accions que aniran des d’organització de rutes, marcatge de camins amb peus de colors o un “pedibus” amb distàncies per a les famílies. La proposta es fa extensible als centres educatius, associacions i col·lectius i administracions locals i autonòmiques a les quals també se’ls demana l’eliminació d’aparcaments en el perímetre del centres escolars i la reducció de l’accessibilitat de vehicles a motor en els últims 300 metres, entre altres.

FAMPA Castelló treballarà amb les AMPA per a realitzar propostes de cara a l’inici de la campanya i dur-les a terme per a aconseguir aquesta necessària #revolta_sostenible_al_cole.