FAMPA Castelló defensa la presencialitat i valora l’esforç de tota la comunitat educativa

FAMPA Castelló Penyagolosa dóna suport a la presencialitat com a garantia d’igualtat d’oportunitats per a tota la població escolar i subratlla la importància de seguir totes les normes i protocols de les autoritats sanitàries per a garantir una tornada a les aules segura. Així ho ha manifestat aquest dimecres en la roda de premsa que l’entitat ha oferit amb motiu de l’inici de curs el pròxim dia 7 de setembre. A més, la federació, en la qual estan representades més de 220 AMPA de tota la província, ha valorat positivament la col·laboració de tots els agents de la comunitat educativa i ha reivindicat la creació de la figura de l’infermer o infermera escolar com a personal sanitari expert que supervise el dia a dia en els centres.

El curs 2020-2021 està marcat per una tornada a a les aules totalment condicionada per la pandèmia de la COVID-19. Una nova realitat a la qual s’han hagut d’adaptar el sistema i la comunitat educativa. Per això, FAMPA Castelló ha posat l’accent en la cooperació i la suma d’esforços de tots els agents i l’administració amb la posada en marxa d’espais com el Fòrum Valencià de l’Educació, on s’ha intentat escoltar totes les veus per a dissenyar una tornada a les aules consensuada i segura. En aquest sentit, l’entitat ha destacat la dotació extraordinària de més de 200 milions d’euros per a contractar 3.400 docents. Un fet que evidència que l’educació pública és una prioritat.

Tornar als centres ha sigut una de les reivindicacions de FAMPA durant aquests mesos ja que, tal com va recollir en l’enquesta que va llançar durant el confinament, és l’única manera de posar fi a la bretxa digital, garantir la igualtat d’oportunitats i la conciliació familiar. Per aquest motiu, la federació s’ha mostrat satisfeta amb la tornada a les aules.

Conscients de la importància de la seguretat sanitària, des de FAMPA posen de manifest la importància de seguir totes les mesures de les autoritats sanitàries, que passen a formar part del dia a dia dels centres, per a evitar els contagis i garantir la màxima presencialitat i seguretat a les aules. Per això, creuen que cal transformar la por o la preocupació en prudència, màxima higiene i responsabilitat familiar per a lluitar contra la COVID-19 i la seua propagació en l’àmbit escolar. En aquest sentit, també reivindiquen la figura de l’infermer o infermera escolar, una petició històrica que en aquest context té encara més sentit.

D’altra banda, la federació ha reconegut que, des del confinament, el sistema educatiu públic valencià, ha començat una nova etapa amb un canvi de paradigma i de metodologies. Per això, remarca que s’ha de continuar treballant, formant-se i aplicant les noves tecnologies a les aules i a casa.

FAMPA Castelló també ha volgut mencionar altres qüestions que van més enllà de la pandèmia però que considera una necessitat. Entre elles destaca el pla del multilingüisme. L’entitat considera que impartir ensenyament en tres idiomes és positiu i demana que la seua aplicació s’implante tal com estava previst.

A més, s’ha referit a l’escola rural com un agent fonamental per a l’estructura del territori i destaca que, encara que hi haja unitats escolars amb poc alumnat, és necessari el seu manteniment i reforç. Finalment, l’entitat ha demanat revisar els concerts educatius i ha posat en valor la participació de les famílies, un actor que ha sigut encara més essencial durant els mesos d’educació en línia.