FAMPA Castelló assisteix a una reunió amb direcció territorial per a esclarir dubtes sobre l’inici de curs

El 80% de l’alumnat de Castelló acudirà presencialment al seu centre

FAMPA Castelló Penyagolosa ha assistit aquest divendres a una reunió telemàtica amb el director territorial de Cultura i Educació, Alfred Remolar, i l’inspector d’Educació, Juan Corchado. En la trobada, s’han tractat qüestions relacionades amb la tornada a les aules i les noves mesures de seguretat i higiene. Concretament, Castelló serà la província amb major presencialitat de la Comunitat amb un percentatge al voltant del 80%.

La direcció territorial d’Educació ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat a les famílies respecte a un inici de curs marcat per la pandèmia de la COVID-19. En aquest sentit, l’administració ha explicat que, a més de totes les guies i protocols en les quals s’estableix com actuar en cada cas, les àrees de salut establiran un contacte permanent amb tots els centres educatius al llarg del curs.

Per a això, hi haurà una comunicació directa i permanent amb el responsable COVID amb l’objectiu que cada centre puga saber com actuar en cada cas. Segons Corchado, “les actuacions estan bastant protocolaritzades i la coordinació amb sanitat és gran”. A més, s’han contractat tres mútues que, a través d’experts, assessoraran els centres i validaran els plans de contingència.

Un altre dels mecanismes que ha posat en marxa la conselleria és un servei d’atenció telefònica adreçat a tota la comunitat educativa. Més de 200 professionals que han rebut formació en aquesta àrea podran atendre les consultes de docents, famílies i altres actors durant el curs. També hi haurà informació actualitzada en www.aulasegura.es, una web que donarà resposta sobretot tipus de temes com el funcionament del menjador, els materials i altres qüestions.

Amb la posada en marxa d’aquestes eines, l’administració vol garantir la presencialitat d’una forma segura. Per això, sobre l’absentisme escolar, direcció territorial ha subratllat que sobretot “preval el dret a l’educació dels xiquets i xiquetes”. En aquest sentit, Corchado s’ha mostrat comprensiu amb les famílies que senten preocupació i incertesa i ha reconegut que són “temps complicats i la gent necessita una adaptació”. Per això, ha manifestat que donaran “un marge perquè, a partir de les certeses i la constatació, les famílies vegen que els centres són segurs”. Gràcies a l’esforç dels centres i els ajuntaments, quasi el 80% de l’alumnat podrà anar de manera presencial a les seues classes a Castelló. Un percentatge que arriba al 90% en el cas dels estudiants de segon de batxillerat.

Respecte a l’inici de curs, entre el 7 i l’11 de setembre, direcció territorial ha detallat que se li ha donat autonomia als centres perquè facen l’entrada “en funció de les seues característiques” i puguen adaptar-se a les noves normes de manera escalonada. El servei de neteja també s’adaptarà a les característiques, al pla de contingència i la realitat de cada centre. A més, s’incrementarà per a garantir la seguretat i higiene.

També s’han previst altres escenaris com un possible confinament. En aquest punt, direcció territorial destaca que la previsió és màxima i que en els casos en els quals hi haguera quarantena o confinament està garantida l’educació. De fet, els centres s’han preparat per a abordar l’educació a distància o semipresencial, han destacat.

Respecte a la jornada contínua, Corchado ha recordat que hi ha una normativa sobre aquest tema i ha manifestat que hi ha centres que, amb autonomia i perquè prevalga la seguretat, han adaptat els seus horaris d’entrada i eixida.

Les extraescolars han sigut un altre dels punts de la trobada. Sobre aquest tema, direcció territorial ha explicat que s’ha d’actuar amb normalitat i que hi ha protocols que les regulen. Per això, s’han de mantindre els grups bambolla sempre que siga possible o mantindre les distàncies i utilitzar mascareta sempre que això no es puga complir.

D’altra banda, han demanat la col·laboració i complicitat de les famílies a l’hora de mesurar la temperatura diàriament als seus fills i filles. En els centres hi haurà termòmetres per a utilitzar-los quan siga necessari però s’evitaran llargues files a l’entrada, que també aglomerarien a l’alumnat, amb la participació de les famílies.

Finalment, s’han mostrat satisfets amb la cooperació i l’esforç de tots els agents educatius per a dissenyar el pròxim curs. De fet, han recordat que en la conferència sectorial d’educació es va recollir pràcticament el que la Comunitat Valenciana ja havia posat en marxa a excepció d’algunes modificacions. Per aquest motiu, han felicitat a tota la comunitat educativa pel consens i la gestió de cara a l’inici d’un curs atípic.