FAMPA Castelló fa un balanç positiu de les primeres setmanes del curs

school-1634755_1920

La federació demana espais presencials per facilitar les reunions de les AMPA i mesures de conciliació

Després de més de vint dies de classes, FAMPA Castelló valora positivament les primeres jornades lectives en un curs marcat per la pandèmia de la COVID-19. Segons les últimes dades de la conselleria d’Educació, corresponents a la tercera setmana del curs, dels 249 centres educatius de les comarques de Castelló, el 96,6% no té cap grup confinat. Per aquest motiu, des de la federació consideren que, en general, el curs està avançant favorablement.

No obstant això, l’entitat demana prudència i fa una crida a les famílies per a “no abaixar la guàrdia” ja que, segons defensen, “encara és l’inici del curs”. Entre les raons que han possibilitat aquest control de contagis està el compliment de les mesures sanitàries per part de tota la comunitat educativa així com la flexibilitat respecte als horaris d’entrada i eixida i l’adaptació de les classes. Concretament, a Castelló han sigut 23 grups de 16 centres els que s’han hagut de confinar de moment, la qual cosa significa que el 99,4% dels més de 6.000 grups de les comarques de Castelló continua realitzant les seues classes presencials sense incidències.

Amb aquestes xifres, la federació considera que, en alguns aspectes, la tornada a les aules està anant millor del que s’esperava i que la por i la incertesa inicial ha deixat pas, generalment, a una sensació de major alleujament.

No obstant això, el retorn als centres en un context tan atípic també ha portat alguns desafiaments per a les famílies. Entre ells, es troba la dificultat per a aconseguir espais de reunió de les AMPA. Amb els protocols de seguretat en els centres, es restringeix l’entrada al personal alié als col·legis com és el cas dels pares i mares. Conscient de la impossibilitat d’algunes famílies per a poder fer reunions telemàtiques, FAMPA Castelló demana que es posen a disposició més recursos en línia i que s’estudie la possibilitat d’obrir certs espais en els quals es puguen mantenir les mesures de seguretat, com els patis, perquè aquestes trobades siguen més senzilles. Per a la federació, les famílies són actors essencials de l’educació i seria positiu poder facilitar aquestes reunions per arribar a consensos i intercanviar opinions.

Un altre dels reptes d’aquest curs és la conciliació familiar. Un problema que s’accentua encara més en el cas de les famílies que tenen als seus fills o filles confinats. Davant la impossibilitat d’anar a treballar, la federació demana una major comprensió perquè els pares i mares no hagen de renunciar al seu salari si han de quedar-se a casa. En aquest sentit, FAMPA Castelló també demana a les autoritats locals major sensibilització respecte al servei d’escola matinera.

Amb tot, la federació confia que amb l’arribada de la jornada escolar completa a partir d’octubre, les normes s’interioritzen encara més i espera que la majoria de grups puguen continuar amb l’educació presencial fins al final del curs.