FAMPA Castelló anima a les famílies a un consum de joguets responsable aquest Nadal

La federació aposta per consumir joguets no sexistes, ni violents i de proximitat

“Regalar també és educar i jugar també és aprendre”. Amb aquesta reflexió FAMPA Castelló té l’objectiu de transmetre a les famílies la importància i la responsabilitat a l’hora de triar els regals que demanen els més menuts en les seues cartes a Papà Noel i als Reis Mags. L’entitat creu que es tracta d’un bon moment per a observar i raonar amb els xiquets i xiquetes sobre el consum responsable, el respecte cap als altres i la no discriminació.

Com cada any, els més xicotets es converteixen en els protagonistes de Nadal. Són els qui mantenen viva la il·lusió i la contagien, transmeten la seua felicitat i la innocència d’aquestes dates. Els preparatius per a rebre una de les èpoques més màgiques de l’any són alguns dels moments clau. Especialment en aquest any atípic en el qual hi ha molts plans que no es podran fer de la forma en què es feien. En paraules de la psicòloga Suni Marmaneu: “és curiós com la gran majoria de les cases han començat a lluir la seua decoració al novembre, això vol dir que tenim ganes de celebrar el Nadal i que sabem que enguany haurem de fer un esforç major per a sentir-lo”. Ja amb l’arbre, les llums i el pessebre posat, arriba un altre dels instants decisius: escriure la carta a les seues majestats els Reis d’Orient i Papà Noel, que arriba abans.

Segurament, el dies previs, les famílies ja hagen consultat amb els seus fills i filles diversos catàlegs de joguets per a veure què és el que més il·lusió els fa. Crida l’atenció que, malgrat tots els avanços en matèria d’igualtat de gènere, moltes de les revistes continuen mostrant d’una forma tan directa els joguets dividits en dues seccions principals: “xics i xiques”. Per això, FAMPA Castelló considera que aquest moment, a més de ser un instant especial per a compartir, pot ser una òptima oportunitat per a educar als xiquets i xiquetes en la igualtat i en la importància de fugir dels estereotips. Animar-los i motivar-los perquè demanen allò que realment els faça il·lusió sense importar la secció en la qual estiga.

Una altra de les assignatures pendents en matèria de regals és la violència. Continuen existint joguets que podrien incitar a promoure-la. Sobre aquest tema, Suni Marmaneu destaca la importància de preguntar-se el perquè d’aquesta elecció: “si la nostra filla o fill només demana joguets que pensem que són violents, hem de veure què és el que ocorre”, apunta, “hem de fugir de la prohibició a seques i anar al fons de la qüestió, hem de preguntar i intentar entendre per què només volen aquests regals”. I és que educar és també escoltar i compartir punts de vista, fomentar la reflexió i la capacitat crítica des de les primeres etapes.

A poc a poc la carta es va omplint de peticions i desitjos que van des de Castelló a Orient i Lapònia, però… què ocorre si hi ha massa coses? Entra en joc altre factor important que pot portar a les famílies a aprofitar el moment d’escriure la missiva per a ensenyar la importància d’evitar el consumisme en excés. “Sempre pense que com menys coses tenim, més les valorem”, diu la psicòloga. I és que el 80% dels xiquets espanyols reben 5 o més regals durant Nadal, molts reben 10 vegades més regals dels que necessiten. En aquest sentit, Marmaneu recomana seguir la regla dels quatre regals. La norma proposa regalar “alguna cosa que servisca per a portar com a sabates o roba; alguna cosa per a llegir; un objecte que realment necessiten com una motxilla nova per al col·legi, per exemple; i finalment, alguna cosa que desitgen i realment els agrade com el joguet que han demanat en totes les seues cartes”. De vegades, els Reis i Papà Noel deixen més coses, però sempre és important fer una reflexió i acordar-se que no tothom pot rebre tant.

Sens dubte, un dels elements més repetits en les cartes siga, segurament, la tecnologia. Fins i tot pot ser que després de l’experiència d’enguany a casa s’incrementen les seues demandes. Depenent de l’edat serà convenient regalar un tipus de dispositius o un altre. En aquest punt, Marmaneu es remet a la importància del diàleg: “els explicarem per a què serveix realment i pactarem unes hores i una manera d’ús”, recomana, “a més podem adquirir algun joc de taula en el qual puga participar tota la família perquè vegen que hi ha altres opcions i es fomenten valors com la cooperació”.

Finalment, a més de totes les ja esmentades, queda encara una reflexió més que podem fer amb els xiquets i xiquetes, i que fins i tot pot convertir-se en un pla nadalenc. “Podem anar a comprar en els negocis locals de proximitat”, exemplifica Marmaneu. En un any com el que estem vivint, reduir el consum als xicotets negocis de la nostra ciutat o poble és una manera d’ajudar-los i ensenyar als nostres fills i filles que totes les accions que duem a terme tenen un impacte en la societat i, per descomptat, en el medi ambient.

Amb tot, FAMPA destaca que, amb total seguretat, convertir el moment de la carta en un espai per a reflexionar i aprendre també és una idea que els agrada a les seues Majestats d’Orient i a Papà Noel i estaran encantats de portar regals a una casa plena de valors.