Fampa Castelló aposta per millores en l’educació als pobles d’interior

Escuela rural

L’Escola Matinera i les activitats extraescolars i culturals, sobre la taula en una reunió amb el president de Diputació de Castelló

FAMPA Castelló Penyagolosa ha assistit a una reunió, aquest passat dimarts, amb el president de la Diputació de Castelló, José Pascual Martí, per a tractar d’imposar millores en el sistema educatiu dels pobles d’interior de Castelló.

La federació ha demanat la possibilitat de sol·licitar l’ajuda destinada a l’Escoleta Matinera per part tant de les Ampa com des dels ajuntaments. Aquesta reivindicació ve per l’última publicació, en la qual es comunica que és l’últim any que les Ampa de municipis amb població de menys de 10.000 habitants podran sol·licitar-la i que la mateixa es destinarà als ajuntaments. 

Martí ha assegurat que és “una proposta que es pot estudiar”, ja que les escoles matineres són essencials  per al desenvolupament dels pobles d’interior, i una ajuda per a les mares i pares que hi viuen ahí. A més a més, ha assegurat la necessitat de lluitar “contra el despoblament” que està afectant als pobles d’interior de la província, i aquesta iniciativa “pot ajudar”. 

Les activitats extraescolars també han sigut un punt d’inflexió en la reunió. En aquest sentit, la Fampa ha sol·licitat incentivar programes compensatoris per a fer possible les activitats extraescolar de qualitat als territoris rurals. 

Segons ha expressat el president de la Fampa, Pep Albiol, “aquest tipus d’activitats podria incentivar la creació d’empreses d’aquest àmbit en el territori d’interior i, amb això, el foment de l’ocupació”.

Aquesta iniciativa també hi ha estat aplaudida per Martí, qui ha assenyalat la importància de les activitats extraescolars i de fomentar l’ocupació en els pobles d’interior per tal d’activar, també, l’economia en aquest sector. 

Per altra banda, la mobilitat sostenible i els camins escolars segurs van ser també un tema per tractar, ja que hi ha pobles d’interior que no hi tenen capacitat per a poder portar-ho a terme. 

“Hi han determinades localitats que compten amb el suport de l’Ajuntament i de la policia local, tant per a la formació com per a vigilar que les entrades i les eixides dels centres. Per això, voldríem saber quines solucions pot oferir la Diputació als municipis menuts que no disposen d’aquests recursos”, va assenyalar Albiol. 

En aquesta línia, el president de la Diputació ha promés estudiar alternatives per a poder implantar la mobilitat sostenible i els camins escolars segurs d’una forma essencial en els pobles d’interior que no poden fer-se càrrec d’aquests. 

En altra línia de qüestions, les activitats culturals també han estat damunt de la taula. En aquest cas, des de la Federació de Mares i Pares s’ha demanat la possibilitat que, igual que hi ha una agenda cultural per als ajuntaments en la qual una part és subvencionada per Diputació, “creiem que estaria bé que també s’inclogués aquesta oportunitat per a les Ampa, sobretot amb les arts escèniques, podries oferir espectacles als seus centres”.

Per part de Martí, aquesta iniciativa també hi ha sigut interessant per a poder fomentar la cultura en els centres educatius.