FAMPA Castelló destaca la presencialitat i defensa la baixada de ràtios a les aules per a aquest curs

FAMPA Castelló Penyagolosa destaca la presencialitat com a garantia d’igualtat d’oportunitats per a tota la població escolar i subratlla la importància de seguir les normes i protocols de les autoritats sanitàries per a aquest nou curs escolar.

Després de finalitzar el primer any de covid-19 en l’àmbit escolar de manera “satisfactòria” des de FAMPA Castelló valorem la necessitat d’adaptar noves mesures per a tornar, a poc a poc i dins de la normativa sanitària, a la normalitat a les aules.

En aquest sentit, la reincorporació dels especialistes a les aules d’infantil i primària. El nou decret d’orientació suposa que els professionals treballen en el centre amb dedicació completa i es puguen desenvolupar pràctiques inclusives i millorar el servei i la coordinació amb els equips docents, directius i famílies.

Quant a la baixada de ràtios i de normes, la Conselleria d’Educació ha aconseguit la baixada de les ràtios en 8 municipis de Castelló per a educació infantil de 3 anys. El màxim d’alumnes per classe en infantil de tres anys està fixat en 25, però en alguns municipis s’ha baixat a 23 o a 20 alumnes per aula.

Amb aquesta mesura es permet mantenir per al pròxim curs 117 unitats educatives d’infantil en els municipis on ha fet la baixada de ràtios generalitzada, la qual cosa permet que hi haja menys alumnes per aula i facilita una millor qualitat educativa.

Des de FAMPA Castelló valorem positivament com l’educació pública s’ha adaptat al context COVID-19 amb la suma de tots els esforços de la comunitat educativa i de l’administració valenciana. “Reconeixem també el treball realitzat per tots els sectors de la comunitat educativa en el Fòrum Valencià de l’Educació”, ha reivindicat el president de la Fampa, Pep Albiol.

Conscients de la importància de la seguretat sanitària, des de FAMPA posem de manifest la importància de seguir totes les mesures de les autoritats sanitàries, que passen a formar part del dia a dia dels centres, per a evitar els contagis i garantir la màxima presencialitat i seguretat a les aules.

En aquest sentit, també es reivindica la figura de l’infermer o infermera escolar, una petició històrica que en aquest context cobra encara més sentit.

Fampa Castelló també ha posat en manifest la necessitat que hi haja estabilitat en les plantilles per a consolidar els projectes educatius i aportar una major qualitat educativa en el seguiment i evolució de l’alumnat al llarg de les diferents etapes d’escolarització.

ESCOLES RURALS

Des de les escoles rurals, s’ha reivindicat algunes de les desigualtats que viuen els centres educatius d’aquest àmbit ara i abans de la pandèmia. Entre elles, la falta d’especialistes que atenguen l’alumnat amb necessitats específiques i la mobilitat excessiva del professorat, que no permet la seua consolidació i continuïtat en els centres, la qual cosa contínua sent un problema en els col·legis mes xicotets de l’interior.

També, la importància de l’Escola matinera i vespranera, ja que són molts els pares que necessiten anar a treballar primerenc i no tenen possibilitat de deixar als xiquets i xiquetes en el centre educatiu abans. En aquest sentit, seriosa interessant que s’aprovaren incentius per a poder realitzar aquesta activitat.

El mateix ocorre amb les extraescolars, ja que han reivindicat que és necessari articular un sistema que permeta realitzar activitats de qualitat, en condicions d’igualtat amb les àrees urbanes. L’escassetat de l’alumnat en pobles d’interior no permet que es puguen programar activitats perquè no resulta rendibles per a les empreses, i al final és inviable la seua realització.

CENTRES EDUCACIÓ ESPECIAL

Per als centres d’educació especial, el nou curs acadèmic comença amb el naixement de les Unitats Especialitzades d’Orientació (UEO), enfront de la desaparició dels Serveis Psicopedagódicos Escolars: “estarem atents al seu funcionament”, han manifestat.

“Agraïm la col·laboració de l’ajuntament durant els últims anys amb el centre, sempre hem treballat en bona sintonia, construcció de bar, cuina per als cursos de PQFB, amb el que l’alumnat podrà aprendre i desenvolupar les seues habilitats, però no deixarem de sol·licitar-li que es reduïsquen més les ràtios per a les extraescolars”, han expressat.

“Des del respecte a totes l’opcions i opinions, continuarem defensant els Centres d’Educació Especial , creiem necessaris i agraïm a l’equip docent que demostra cada dia que es pot integrar amb projectes comuns, com a exemple el projecte POTS que demostra que no és necessari compartir sostre per a poder compartir projectes, conéixer-se i respectar-se”, han continuat.

Però si hi ha alguna cosa que els preocupa i ocupa, és què succeeix quan un dels seus alumnes finalitza la seua etapa escolar. “La falta de previsió de places en Centres de Dia i Residències i la falta de places en els Centres Ocupacionals que, en general, es troben fora de la ciutat, no són el més adequat per a la integració de les persones amb discapacitat” han reivindicat des de les escoles especials.

“Si parlem de Treballs, per al que els alumnes de FPQB es preparen amb il·lusió, ens trobem amb murs quasi infranquejables, que s’han d’anar fent, ja que la Discapacitat Intel·lectual sol ser la mes perjudicada en aquest àmbit. Ací hem de fer un esforç tots, administració i societat en conjunt, ja que l’objectiu de tots els joves és treballar quan finalitzen els seus estudis”, han finalitzat.