Dia Internacional contra l’Assetjament Escolar

La violència entre iguals que es produeix dins i fora de les aules és un dels temes que més preocupen tant a les famílies com a la resta de la comunitat educativa per tot el que comporta. Es tracta d’un tipus de violència que, en l’actualitat, no sols és física o verbal a l’aula o fora d’ella, sinó que, amb les noves xarxes de comunicació, pot arribar a acompanyar a la víctima fins a casa. Les conseqüències de l’assetjament no són poques, i poden acabar marcant la vida dels xiquets i xiquetes per a sempre, per això és un tema que no podem ignorar.

La FAMPA Castelló Penyagolosa estem molt sensibilitzats amb aquest tema i per aquest motiu sempre intentem ser partícips de totes aquelles activitats centrades a tractar d’erradicar aquesta violència tan comuna a les aules. Per això mateix, els passats dijous i divendres vam assistir a les I Jornades sobre l’Assetjament i Ciberassetjament Escolar a Benicarló, jornades organitzades per les regidories de Serveis Socials i Polítiques Inclusives i Educació de la localitat amb l’objectiu d’aportar coneixements, bones pràctiques i experiències que contribuïsquen a eliminar l’assetjament en l’àmbit escolar en tots els seus formats.

Des de la federació tenim més que clar que l’educació en valors universals i cívics és tant o més important com els continguts curriculars. L’assetjament escolar es pot prevenir des de l’educació en valors, des de l’educació emocional i des de la resolució de conflictes des dels primers moments de socialització en l’etapa infantil. Tots aquests valors, ensenyats des de la infantesa tant a casa com a l’escola, promouran el desenvolupament d’habilitats socials i emocionals en els xiquets i xiquetes que els ajudaran a identificar les seues pròpies emocions i les emocions dels altres, a desenvolupar habilitats de resolució de conflictes i a fomentar l’empatia i el respecte pels altres, entre altres.

També considerem que, per lluitar efectivament contra l’assetjament és imprescindible la coordinació i col·laboració entre la família i l’escola. Les dues parts han de treballar juntes per a detectar, prevenir i abordar aquest tipus de comportaments nocius entre iguals. És per això que des de la federació veiem primordial la implementació de programes de sensibilització i formació, també per a famílies, l’establiment de canals de comunicació efectius entre l’escola i la família i la realització d’activitats conjuntes per a fomentar la convivència i el respecte entre els estudiants. Amb aquest objectiu tenim programades diverses formacions i tallers per a les famílies, com la formació “STOP a l’assetjament escolar“, impartida per la formadora i psicòloga Suni Marmaneu, que tindrà lloc de manera en línia aquesta vesprada a les 18 h i que també està disponible per ser sol·licitada per les AMPA que ho desitgen.

En definitiva, la lluita contra l’assetjament escolar és una tasca que ens concerneix a tots i totes. Hem de treballar conjuntament per a crear entorns educatius segurs i respectuosos, on els xiquets i xiquetes puguen créixer i aprendre sense por ni intimidació. Per aconseguir-ho, cal implicació i compromís per part de tots els membres de la comunitat educativa, i també cal posar l’èmfasi en l’educació en valors.