La FAMPA Castelló Penyagolosa, compromesa a millorar el sistema educatiu públic un curs més

Hui dijous 7 de setembre de 2023 ha tingut lloc la roda de premsa d’inici de curs que la FAMPA Castelló Penyagolosa realitza anualment. En aquesta ocasió, la reunió s’ha fet al Centre d’Educació Especial (CEE) el CAU.

L’objectiu de la roda de premsa ha estat expressar als nous líders que han assumit recentment els càrrecs i a tots els representants dels diferents sectors educatius (com els directors, els professors, el personal no docent i els alumnes), així com a la societat en general, que en nom de les famílies vinculades a les 253 AMPA federades amb nosaltres, tenim la intenció de continuar progressant per millorar encara més el sistema educatiu públic de les nostres comarques, que ja considerem un exemple en l’àmbit estatal. Aquest sistema públic d’educació és destacable per la seua importància percentual respecte a l’educació privada i concertada, així com per la seua representativitat, les seues iniciatives d’activitats, la seua interacció amb la comunitat i la promoció de la diversitat. De fet, segons hem pogut observar a l’informe de la situació de l’ensenyament del curs 2021-2022 publicat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, a Castelló, són de titularitat pública el 73,42% dels centres d’Educació Infantil, el 82,07% dels centres d’Educació Primària i el 61,36% dels centres d’Educació Secundària Obligatòria.

Aquest any, a la roda de premsa, ens han acompanyat Josep Albiol, president de la FAMPA Castelló Penyagolosa i representant de l’AMPA CEIP Pio XII de Vila-real; Helena Martinavarro, vicepresidenta de la FAMPA Castelló Penyagolosa i representant de l’AMPA CEIP Germans Ochando d’Almassora i Lorena Forner, representant de l’AMPA del Centre d’Educació Especial, el CAU de Castelló.

Noves demandes per a un nou curs
S’ha aprofitat la roda de premsa per presentar les demandes d’un curs que semblava que seria tranquil, però que, vistes les últimes notícies sobre les modificacions de l’horari a l’ESO pocs dies abans de la incorporació de l’alumnat, o sobre la decisió de no modificació de l’Avaluació del Batxillerat per a l’Accés a la Universitat (EBAU), per exemple, no ho està sent tant.

Els temes presentats per la FAMPA Castelló Penyagolosa, que podeu trobar més detallats al dossier de la roda de premsa o al vídeo d’aquesta, han anat al voltant dels nous reptes que presenta la LOMLOE que aquest curs s’aplicarà ja a la totalitat dels nivells educatius; de les ajudes per a una educació més inclusiva, que aquest curs han augmentat; de l’organització de les extraescolars; de la jornada escolar, tema que últimament s’ha abordat des de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE); de la millora de l’ensenyament plurilingüe, tema que ens preocupa veient les reformes que han tingut lloc en els últims temps; del pla Edificant; de la salut escolar i de l’aclimatació sostenible dels centres.

Donem veu a les nostres AMPA
Aquesta roda de premsa ha servit a més per a donar visibilitat a AFA de municipis de la província amb reptes i característiques ben diferents. Per una banda, a través d’una enquesta realitzada en línia a les AMPA federades, hem pogut conéixer molts dels temes que preocupen a les famílies d’AMPA de tota mena de centres: la lentitud del pla Edificant, el poc espai o la poca quantitat d’aules als centres educatius, la falta de professorat, la poca implicació de les famílies en les activitats de les AMPA, la necessitat d’aclimatar les aules, de contractar conserges als instituts, de gestionar de millor manera l’organització d’extraescolars i de renovació dels autobusos.

Aquestes són reivindicacions que la federació té en compte i que sempre tractarà d’exposar a les administracions pertinents.

Per altra banda, la presidenta de l’AMPA de l’escola d’educació especial el CAU Lorena Forner, ha exposat les demandes que es necessiten des del centre per a persones amb TEA (Trastorn de l’Espectre de l’Autisme). Demandes com la d’igualar els recursos en els centres d’educació especial respecte als centres públics ordinaris, garantint que els estudiants tinguen accés a les mateixes oportunitats i eines per a una educació inclusiva i equitativa; la necessitat d’abordar la falta d’opcions de residències de diversitat funcional, centres de dia, formació per a l’ocupació i centres ocupacionals per a assegurar una transició efectiva cap a la vida adulta i independència dels joves amb discapacitat i la importància que les famílies tinguen la llibertat de triar el tipus d’educació que consideren més adequat per als seus fills, siga en una aula UECO o en un centre d’educació especial específic com el CAU, promovent decisions informades i un enfocament més personalitzat per a cada estudiant.

Avui, 7 de setembre de 2023, hem celebrat la roda de premsa d'inici de curs al Centre d'Educació Especial (CEE) el CAU.

Com a conclusió, la FAMPA Castelló Penyagolosa vol destacar el seu agraïment sincer a totes aquelles famílies de les 253 AMPA federades que ens acompanyen en aquesta missió de continuar millorant l’educació pública a la província. És fonamental reconéixer i valorar el compromís i l’aportació de les famílies en aquesta tasca. L’educació pública a Castelló ha demostrat una força i una importància notables, superant amb escreix les xifres de l’educació privada i concertada.

A més, esperem sincerament que la nova direcció territorial tinga la sensibilitat suficient per a comprendre la significativa representativitat de l’escola pública a Castelló. Aquesta escola pública no només és majoritària en nombre de centres i estudiants, sinó que també és un exemple en termes de diversitat, inclusió i comunitat. És essencial que les decisions i les polítiques educatives preses tinguen en compte aquesta realitat i que es treballe de la mà amb les famílies per continuar millorant i consolidant l’excel·lència de l’educació pública a la regió.