La FAMPA anima a les famílies a triar joguines que eduquen en valors

S’acosten les festes nadalenques i des de la FAMPA Castelló Penyagolosa volem aprofitar aquesta ocasió per a parlar dels joguets i jocs que ompliran les nostres llars en aquests dies.

Els joguets són una ferramenta fonamental per a l’aprenentatge i l’oci dels menors, per la qual cosa és important seleccionar-los amb criteri i responsabilitat. No tots els joguets són adequats per a totes les edats, ni tots transmeten valors beneficiosos. Per això, des de la FAMPA Castelló Penyagolosa, proposem un decàleg de consells per a encertar de ple amb els regals enguany:

  1. Busca joguets que proporcionen satisfacció i alegria durant el joc. Els joguets han de ser divertits i adaptar-se a les preferències dels xiquets i xiquetes, sense imposar-los models o rols que no els agraden o els facen sentir incòmodes.
  2. Assegura’t que el joguet compleix amb estàndards de seguretat. Els joguets han d’estar fabricats amb materials de qualitat, que no siguen tòxics ni perillosos, i que compten amb el segell CE que garanteix la seua conformitat amb la normativa europea.
  3. Tria joguets que s’ajusten tant a l’edat com als gustos individuals dels xiquets i xiquetes. Els joguets han de ser apropiats per al nivell de desenvolupament físic, cognitiu i emocional dels menors, i respectar la seua personalitat i els seus interessos.
  4. Opta per joguets que impulsen el desenvolupament de la creativitat i la imaginació. Els joguets han d’estimular la capacitat de crear, inventar i expressar-se dels xiquets i xiquetes, i no limitar-se a reproduir accions o escenaris prefixats.
  5. Selecciona joguets que capten l’atenció dels xiquets i xiquetes, convidant-los a jugar moltes vegades. Els joguets han de ser duradors i versàtils, que permeten diferents formes d’ús i que no es tornen avorrits o monòtons amb el temps.
  6. Tracta de seleccionar joguets que fomenten la cooperació i el joc compartit entre xiquets i xiquetes. Els joguets han d’afavorir la interacció social, el diàleg i el respecte mutu, i no generar competència agressiva, rivalitat o exclusió.
  7. Evita joguets que puguen impulsar comportaments agressius o violents. Els joguets han de promoure actituds pacífiques, solidàries i empàtiques, i no incitar a la violència, l’odi o la discriminació.
  8. Tria joguets que fomenten el respecte de les diferències ètniques i culturals. Els joguets han de reflectir la diversitat i la riquesa del món, i no perpetuar estereotips o prejudicis sobre altres persones o cultures.
  9. Selecciona joguets que inspiren i reforcen valors humans i personals. Els joguets han de transmetre missatges positius, que ajuden als xiquets i xiquetes a desenvolupar la seua autoestima, la seua autonomia i la seua responsabilitat, i que els ensenyen a valorar el que tenen i a compartir amb els altres.
  10. Evita joguets que perpetuen estereotips de gènere i tria els que promouen la igualtat en el seu ús. Els joguets han de ser neutres, que no assignen rols o característiques segons el sexe, i que permeten als xiquets i xiquetes jugar lliurement, sense limitacions ni imposicions.

Des de la FAMPA Castelló Penyagolosa, esperem que aquestes recomanacions vos siguen d’utilitat per a triar els joguets més adequats per als vostres fills i filles, i també volem recordar-vos que el millor regal que els xiquets i xiquetes poden rebre en nadal és la companyia familiar, l’amor i l’atenció.

Vos desitgem unes festes plenes de màgia i il·lusió.