La FAMPA mostra la seua solidaritat amb les famílies palestines afectades per la destrucció i tancament de centres educatius a Gaza

La FAMPA Castelló Penyagolosa expressa la seua profunda preocupació i solidaritat amb les famílies palestines afectades per la devastadora situació a Gaza. La guerra ha portat a la destrucció de pràcticament tots els centres educatius, afectant la vida de milers de xiquets i xiquetes, així com de les seues famílies.

Amb un 97% d’alfabetització entre la joventut, la societat palestina destacava en la regió d’Àsia occidental com una de les més cultes i educades. Segons un informe de l’ambaixada de Palestina, abans de l’actual fase del conflicte, es comptabilitzaven a Gaza un total de 3.107 escoles amb 1.338.353 estudiants matriculats.

Tanmateix, hui dia aquesta realitat ha canviat dramàticament degut als bombardejos, els desplaçaments forçosos, el bloqueig, i altres actes de violència sistemàtica. Els continus atacs no només causen danys físics, sinó que també generen traumes psicològics i emocionals en la població, especialment en els més vulnerables: els xiquets i les xiquetes.

La guerra ha provocat la suspensió del curs escolar 2023-2024, afectant més de 625.000 alumnes i 22.500 professors. Més del 40% de les escoles a Gaza estan sota l’administració de l’Agència de Nacions Unides per a les Obres Públiques i el Socors dels Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA), i totes aquestes escoles estan actualment tancades. Més del 70% de les escoles i infraestructures educatives de Gaza han patit greus danys o han sigut totalment destruïdes.

Per altra banda, segons dades del Ministeri d’Educació de l’Autoritat Nacional Palestina, des de l’inici del conflicte, l’exèrcit israelià ha assassinat a 94 professors universitaris, 231 mestres i 4327 estudiants, xifres que van en augment cada dia que passa. A banda, d’acord amb un comunicat de l’Observatori de Drets Humans Euro-med, l’exèrcit israelià ha atacat figures acadèmiques, científiques i intel·lectuals mitjançant atacs aeris dirigits específicament contra les seues llars i sense previ avís.

En aquest sentit, el que està patint l’educació palestina s’ha qualificat d’academicidi, escolasticidi i epistemicidi: academicidi per l’eliminació material de tot el sistema universitari, escolasticidi per la destrucció sistemàtica de les escoles i el bloqueig d’accés a l’educació bàsica i secundària, i epistemicidi per l’aniquilació dels sabers locals, la cultura i la identitat de la comunitat palestina. Aquesta triple agressió no només desmantella les estructures físiques de l’educació, sinó que també erosiona la base mateixa del coneixement i la transmissió cultural.
Aquests processos es produeixen en el marc del qual el Tribunal Penal Internacional i el Tribunal Internacional de Justícia estan estudiant com a genocidi.

La FAMPA Castelló Penyagolosa condemna enèrgicament aquests actes de violència i se suma a les crides internacionals per demanar un alto el foc i, sobretot, per exigir la protecció dels drets dels més menuts i menudes, restablint el sistema educatiu i reconstruint escoles a Gaza. L’educació és un dret fonamental i un pilar essencial per al desenvolupament de qualsevol societat. El tancament i destrucció de les institucions educatives no només priva als xiquets i xiquetes d’una educació digna, sinó que també amenaça el seu futur i el de la seua comunitat.