El passat dilluns 9 de maig es va iniciar el termini per presentar les sol·licituds de matrícula dins del procés d’admissió als centres educatius que es portarà a terme del 9 al 19 de maig. FAMPA-Castelló ha représ la campanya que va iniciar el curs anterior junt amb la resta de federacions de la Confederació Gonzalo Anaya amb el lema “Tria Escola Pública” i ha recomanat a les famílies inscriure als seus fills i filles a les escoles públiques de la província de Castelló.

La campanya remarca els valors que defensa l’ensenyament públic i el descriu l’escola de titularitat pública com una escola acollidora, crítica, equitativa, oberta, propera, gratuïta, participativa, integradora i en valencià. També els mateixos centres educatius públics, després d’haver patit fortes retallades per l’anterior govern de la Generalitat que han beneficiat notablement l’educació concertada i privada, han posat en marxa campanyes de portes obertes i iniciatives participatives per donar a conéixer la seua tasca educativa i promoure noves matriculacions.

Tot i que FAMPA considera que les polítiques educatives dels últims temps han perjudicat l’educació pública, les AMPA miren el futur amb esperança, ja que amb les noves iniciatives educatives de l’administració s’ha obert un camí cap a la recuperació de la dignitat de l’escola pública. Algunes de les mesures que van en aquesta línia són la posada en funcionament d’aules de dos anys en els centres que havien patit retallades d’unitats per l’arranjament escolar, l’extensió d’ajudes al menjador per a juny i setembre, la millora de les beques de transport i la creació de bancs de llibres. També, ha resultat important per poder reactivar les matriculacions a l’escola pública la supressió del districte únic, la baixada de la ràtio i la racionalització dels concerts educatius. No obstant això, la federació continua treballant reivindicant les principals necessitats de les escoles perquè encara queda molta feina per fer, ja que s’ha de seguir lluitant, entre altres, per la millora de les infraestructures educatives, l’extensió de la xarxa d’escoles d’infantil de 0 a 3 anys i la dotació del personal i els recursos suprimits durant els últims anys.

Calendari de matrícula

Un cop finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, es procedirà a la baremació de les places i està previst que el 2 de juny es publiquen els llistats provisionals d’admesos. Les reclamacions es podran realitzar fins al 6 de juny i la publicació del llistat definitiu es publicarà el 14 de juny. A continuació, del 17 al 29 de juny es formalitzaran les matrícules. Per a l’alumnat que sol·licite l’admissió a ESO o Batxillerat les presentacions de sol·licituds es portaran a terme del 23 de maig al 2 de juny, les llistes provisionals es publicaran l’11 de juliol i les reclamacions es podran presentar fins al 13 de juliol. Finalment, el llistat definitiu es publicarà el 19 de juliol i les matrícules es formalitzaran del 21 al 28 de juliol.

En referència a l’alumnat de centres d’educació primària adscrits a centres d’educació secundària obligatòria, cal destacar que en aquest nou període d’admissió als centres, desapareix la necessitat de confirmar plaça en els centres públics. L’alumnat passarà automàticament d’una etapa a una altra sense necessitat de realitzar cap tràmit, tant si es tracta d’un centre concertat, com públic. Amb aquesta mesura, s’unifica el procediment de tots els centres públics, es garanteix la continuïtat en l’itinerari educatiu i s’eliminen tràmits en el procés d’admissió. Així mateix, l’alumnat procedent de centres adscrits que no hagen sol·licitat plaça en un altre centre durant el procés d’admissió podran avançar la formalització de matrícula del 27 de juny a l’1 de juliol.