L’assetjament escolar i la corresponsabilitat, dos temes que preocupen a les famílies

Durant aquest mes de març la FAMPA Castelló Penyagolosa ha continuat oferint tallers i formacions a les famílies. En aquesta ocasió, les més demandades han sigut sobre assetjament escolar, corresponsabilitat familiar i educació sexual conscient des de la infància.

Durant el mes de març la FAMPA Castelló Penyagolosa ha realitzat una vintena de formacions i tallers a AMPA federades de la província. Els cursos i tallers han sigut impartits pels formadors de la federació, principalment de forma presencial, a centres de Castelló, Betxí, Alcora, Sant Jordi, Benicarló, Sta. Magdalena de Polpís, Almassora, les Alqueries, les Coves de Vinromà i Vila-real.

Un dels cursos més sol·licitats per aquestes AMPA ha estat la formació “La família com un equip corresponsable” impartit per la gestora cultural, especialista en igualtat i formadora de la FAMPA Castelló Penyagolosa, María Cervera. Aquesta formació, dirigida a totes les famílies, pretén afavorir la presa de consciència i desenvolupar accions sobre la prevenció de les actituds sexistes en la família adquirint eines i recursos per a posar-les en pràctica en l’entorn familiar.

El tema de l’assetjament escolar sembla que també preocupa a les famílies, i per aquest motiu, la xerrada “STOP a l’assetjament escolar” també ha estat molt demandada. En aquesta xarrada, impartida per la psicòloga i formadora de la FAMPA, Suni Marmaneu, s’aborden temes relacionats amb la prevenció de l’assetjament entre iguals en els centres educatius i en la llar, així com la reducció de l’assetjament i el ciberassetjament en la nostra societat en general. S’emfatitza la importància de no permetre situacions de violència i d’evitar l’ús de l’amenaça o la humiliació en qualsevol situació.

A més, es discuteixen les funcions i avantatges de conéixer les emocions i es proporcionen estratègies per a ajudar a manejar i guiar als nostres fills/es en la gestió de les seues emocions. Es posa l’accent en la importància de desenvolupar la salut emocional en els nostres fills/es proporcionant-los un suport emocional estable i segur.

Per finalitzar, durant aquest mes també s’ha impartit en diversos centres la formació “Educació sexual conscient, en positiu, des de la família”. En aquesta, la especialista en igualtat, coeducació i prevenció de violència de gènere, Estela Buenaventura, ens ajuda a ampliar la visió que tenim de la sexualitat i a conéixer les característiques de la sexualitat infantil. Durant la formació es discuteixen mites i estereotips comuns i es proporcionen eines per a parlar sobre la sexualitat amb els nens de manera oberta i respectuosa, per tal de promoure una educació sexual saludable de manera efectiva i apropiada segons l’edat del nen/nena.

A banda d’aquests, durant el mes de marzo també s’han realitzat formacions sobre la importància de l’autoestima i tallers per fomentar la lectura, xerrades sobre educació sense crits ni càstigs i formacions sobre el dèficit d’atenció infantil.