La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes Castelló Penyagolosa valora un any en què han seguit els reptes en el dia a dia per a la comunitat educativa i, alhora, els esforços per continuar amb una educació de qualitat. Des de l’entitat encara es reivindica la necessitat de reforçar l’ensenyament i la sanitat públics.

Malgrat la situació sanitària que ha caracteritzat aquest any, FAMPA Castelló Penyagolosa ha continuat amb la seua activitat i ha realitzat tallers, cursos i formacions en línia. El primer esdeveniment amb aquestes característiques va ser el curs a distància Obligacions documentals per a les AMPA que tenia com a finalitat que les associacions entengueren tots els documents que cal tenir al dia. En la mateixa línia es van organitzar una formació sobre el règim legal de les entitats sense ànim de lucre i el taller L’AMPA ben documentada.

També es va realitzar la ponència Trencar el silenci davant l’assetjament escolar amb l’escriptor Eloy Moreno, que va exposar aquesta problemàtica amb el seu llibre Invisible i que es va desenvolupar en format presencial i en línia, i el curs Llei de protecció de dades davant els menors

Per altra banda, FAMPA Castelló va participar en una reunió amb els quatre representants de les AMPA dels Centres d’Educació Especial (CEE) amb l’objectiu d’escoltar els desafiaments i reivindicacions de les famílies, com són les dificultats i la desinformació a la qual s’enfronten mares i pares quan els seus fills i filles arriben a l’edat màxima per a estar en el centre. Així mateix, la federació es va reunir amb l’Associació d’Asperger de Castelló per conéixer la situació que viuen les famílies que tenen xiquetes i xiquets amb aquesta condició.

També s’han celebrat reunions periòdiques amb la Direcció Territorial i la Regidoria d’Educació, s’han celebrat les assemblees ordinària i extraodinària i s’ha animat a les mares i pares a participar en la Junta Directiva de FAMPA.

D’altra part, s’ha apostat per millores en l’educació en els pobles d’interior, per augmentar la quantitat d’orientadores i orientadors per a l’alumnat i per les escoletes dels períodes de vacances, matinera i vespranera, ja que fomenten la conciliació familiar.

A més, han tingut lloc les eleccions a Consells Escolars de centre, en les que s’ha animat a participar a les famílies perquè la seua implicació en l’acció educativa és fonamental per millorar el desenvolupament i les condicions de l’ensenyament.  Els resultats obtinguts en les votacions es van considerar positius, ja que la participació es va mantenir malgrat les mesures i limitacions per la COVID-19.

Encara que va estar en dubte la presencialitat en les aules després del Nadal passat, finalment l’alumnat i les AMPA han pogut tornar als centres educatius. De fet, ja s’ha començat a vacunar als xiquets i xiquetes en les escoles, procediment que accelera la lluita contra la pandèmia i permet que l’alumnat tinga un entorn educatiu amb menys probabilitat d’interrompre la vida laboral i educativa.

Durant els últims mesos la federació ha denunciat les limitacions de la normativa d’Educació per a poder executar les activitats extraescolars, s’ha reunit amb la direcció d’infraestructures per valorar el pla Edificant, ha animat a fer un consum responsable de joguets i ha esclarit els dubtes sobre la vacunació en centres educatius. A més, s’ha continuat amb les formacions de mares i pares, que es poden demanar durant aquest curs.

Des de FAMPA Castelló valorem positivament l’adaptació de l’escola pública al context COVID-19 amb la suma dels esforços de la comunitat educativa i de l’administració. També es posa de manifest la importància de seguir totes les mesures de les autoritats sanitàries per a evitar els contagis i garantir la màxima presencialitat i seguretat en les aules. Per últim, agraïm a les famílies la seua participació i esforç, demanem més inversió en educació pública i desitgem un millor any 2022.