FAMPA Castelló fa balanç de l’any amb més desafiaments

La federació ha intentat mantenir i adaptar la major part de les seues activitats i destaca l’esforç de tota la comunitat educativa

L’entitat que aglutina a la major part de les AMPA de Castelló reflexiona sobre el que ha sigut un dels anys amb més reptes per a la comunitat educativa i les famílies. Malgrat les dificultats, FAMPA destaca la gran capacitat d’adaptació de la ciutadania i l’esforç que s’ha fet des de l’administració i centres escolars per a continuar amb l’educació pública durant el confinament i la pandèmia. Segons l’entitat, la crisi sanitària ha demostrat més que mai la importància dels serveis públics, tant de la sanitat com de l’educació. Per això, demana una major inversió i protecció dels mateixos durant l’any vinent.

El 2020 va començar amb la planificació i activitats de qualsevol altre per a FAMPA Castelló. Com sempre, això ja comportava un desafiament, no obstant això, l’entitat va acabar per enfrontar-se al repte més gran que es recorda en les últimes dècades. Durant els primers mesos, va dur a terme les tasques d’assessorament, xarrades i tallers i comunicació interna i externa. Serveis que, com és natural, es van incrementar des de la irrupció de la pandèmia com va succeir amb l’assessorament i la comunicació. D’altra banda, les xarrades i formacions van haver de suprimir-se o adaptar-se al món digital. En aquest últim punt, la federació va comptar amb els vídeos dels professionals de la psicologia Suni Marmaneu i Ferran Martínez. En total, FAMPA va posar a la disposició de les famílies cinc vídeos sobre diferents temàtiques: consells per al confinament, educar en la cura de la natura, taules de rutines a casa, ciberassetjament escolar i propostes per a un estiu diferent. A més, al setembre va organitzar el curs digital “Com abordar la tornada a l’escola” de la mà de la psicòloga Gracia Vinagre.

Algunes activitats tradicionals van haver de suspendre’s, com és el cas de les trobades educatives. No obstant això, FAMPA va intentar crear uns altres. D’aquesta forma, al març l’entitat va llançar el concurs de fotos #JoEmQuedoACasa. També va donar veu i va compartir les activitats en línia que van realitzar les seues AMPA a través de reportatges i de les seues xarxes socials. Entre altres iniciatives, l’organització es va fer ressò de com les associacions de famílies organitzaven des de casa el Dia de l’Esport, el Dia del Llibre, la Pasqua, recollides d’aliments, concursos, vídeos…

Una de les idees que va tindre major repercussió va ser el disseny i llançament d’una enquesta a les famílies per a recollir punts de vista sobre l’educació durant el confinament. De fet, més de 1.500 famílies van respondre al qüestionari en el qual es recollia l’alt volum de treball durant el context que es vivia. A més, l’entitat va informar en tot moment a les seues AMPA sobre les decisions que s’anaven prenent en matèria educativa i es va pronunciar sobre moltes d’elles, com la de tornar a les aules al setembre i no abans. També es va reunir en diverses ocasions amb Direcció Territorial i va expressar la necessitat de prendre mesures per a compensar les desigualtats educatives i facilitar la conciliació familiar.

Al maig, FAMPA va celebrar la nova Llei valenciana del Joc que donava resposta a una de les reivindicacions que l’organització va realitzar l’octubre de 2019. A més, va donar veu a les escoles rurals i les activitats que havien dut a terme durant el confinament i va agrair el suport de les famílies en diverses cartes.

Amb el nou curs a la vista, la federació va participar en la Mesa de Pares i Mares i en el Fòrum Valencià de l’Educació en el qual es van prendre decisions per a l’any acadèmic 2020-2021. Així mateix, va assistir virtualment a trobades amb la Confederació Espanyola d’Associacions de Mares, Pares i Alumnat (CEAPA). Va reivindicar també la importància de mantenir l’escola “matinera” i es va sumar a la campanya “Revolta Sostenible al col·legi“. Com ja va fer l’any anterior, l’entitat  va impulsar amb la confederació Gonzalo Anaya i la resta de federacions, la campanya “Tria la pública” amb l’objectiu d’animar a les famílies a matricular els seus fills i filles en l’educació pública. Per a aconseguir-ho va editar un spot de vídeo i un altre d’àudio que va publicar en els mitjans i xarxes socials.

Durant tot l’any, FAMPA va realitzar un esforç extra per explicar les noves informacions a les seues AMPA i fer més senzilles i directes les noves directrius. Exemple d’aquesta tasca va ser la guia per a la tornada a les aules. Quan la situació ho va permetre, va oferir una roda de premsa sobre l’inici de curs on va inaugurar la seua nova i renovada seu. També va celebrar l’assemblea general ordinària que no havia pogut realitzar i va assistir al Consell Escolar Municipal. A més, ha anat seguint, valorant i donant resposta a les AMPA durant tot el curs.

Una de les apostes de la federació en aquest temps ha sigut la comunicació. Amb l’objectiu de millorar l’intercanvi d’iniciatives amb les seues AMPA i el seu públic en general ha llançat un butlletí setmanal on recull les principals novetats de l’entitat i de l’àmbit educatiu i ha reforçat la seua presència en les xarxes socials.

En els últims mesos, a més, ha donat suport i informació sobre la LOMLOE, ha estrenat una col·laboració amb l’Associació de Voluntaris d’Acolliment Familiar (AVAF), ha oferit un vídeo sobre plans per a un Nadal diferent amb la psicòloga Suni Marmaneu i ha incentivat a un consum responsable de joguets durant el Nadal. A més, ha començat amb la seua tradicional Escola de Pares i Mares on ofereix formació a les AMPA de tot tipus de temàtiques.

Per tot això, FAMPA celebra haver pogut dur a terme tantes iniciatives malgrat la situació, i agraeix a les famílies la seua gran participació i esforç en un dels anys amb més desafiaments. Així mateix, demana més inversió en l’educació pública, l’única que garanteix la igualtat d’oportunitats per a tot el món i desitja que l’any vinent estiga ple de salut, presencialitat i bones notícies.